fbpx
9.9 C
Podgorica
December 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte iznad 96 USD

Zabrinutost za snabdijevanje podigla cijene nafte iznad 96 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 96 USD budući da je pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podstakao zabrinutost za snabdijevanje na početku sezone grijanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 1,74 USD i iznosila je 96,39 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,95 USD višoj cijeni, od 90,31 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je poslijepodne zaokupio podatak o padu zaliha u SAD-u u prošloj sedmici za 3,1 milion barela, prema izvještaju Ministarstva energetike. Pale su i zalihe benzina dok su zalihe lož-ulja tek neznatno porasle, na samom pragu početka sezone grijanja.

Analitičare brine nizak nivo zaliha derivata uoči završetka programa prodaje nafte iz strateških rezervi koji će tržište lišiti važnog izvora nabave.

Pproizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je u oktobru prvi put od juna, a kartel već crpi 1,36 miliona barela dnevno manje nego što je zacrtao.

Ulagači se pribojavaju i poremećaja u snabdijevanju nakon što početkom decembra na snagu stupi embargo EU-a na rusku naftu. U februaru EU će uvesti embargo i na uvoz ruskih derivata.

Zabrinutost za snabdijevanje potisnula je tako u drugi plan bojazni da će američka centralna banka očekivanim ponovnim podizanjem kamatnih stopa za tri četvrtine procentnog boda zakočiti ekonomski rast i potražnju za naftom.

U drugi je plan pala i kineska politika nulte tolerancije prema koronavirusu i ponovna objava lockdowna u pojedinim gradovima koja usporava rast i smanjuje potražnju za naftom.

Prema neprovjerenoj objavi na društvenim medijima, Peking će razmotriti mogućnosti ublažavanja propisa o koronavirusu od marta, što bi moglo podstaći potražnju u drugom potrošaču nafte u svijetu.

Odvojeni izvještaj OPEC-a pokazao je da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak poskupio 1,26 USD na 94,43 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

EPCG

Otvorena nova poslovnica na Žabljaku

Žabljak, (MINA-BUSINESS) - Elektroprivreda (EPCG) otvorila je novu, savremenu poslovnicu na Žabljaku. “Građani će imati...

Pad cijena dionica