fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street skliznuo s rekordnih vrijednosti

Wall Street skliznuo s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih vrijednosti, uz slab obim trgovanja, uobičajen za kraj godine.

Dow Jones je oslabio 0,25 odsto na 36.398 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto na 4.778 poena, a Nasdaq indeks 0,16 odsto na 15.741 bod.

Tokom trgovanja, Dow Jones i S&P 500 dostigli su nove rekordne vrijednosti, no kasnije su skliznuli, prenosi SEEbiz.

Posljednjih dana cijene dionica rastu zahvaljujući uljepšavanju portfelja pred kraj godine. Uobičajeno, u posljednjih pet dana jedne godine i prva dva dana naredne, cijene dionica rastu, što se naziva “usponom Djeda Mraza”.

Podršku tržištu pružaju dobri ekonomski pokazatelji i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa.

No, ulagači su oprezni jer su ove godine cijene dionica snažno porasle, treću godinu zaredom, a naredne godine slijedi zaoštravanje monetarne politike i povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Posljednje dvije godine najveću podršku tržištu pružali su monetarni i fiskalni podsticaji, kako bi se privreda suprotstavila koronakrizi.

No, Fed će uskoro završiti program otkupa obveznica, a potom i povećati kamatne stope.

Uoči posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini na Wall Streetu, S&P 500 na dobitku je u ovoj godini više od 27 odsto. Nasdaq indeks porastao je oko 23 odsto, a Dow Jones gotovo 20 odsto.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,24 odsto na 7.403 boda, frankfurtski DAX ojačao je 0,21 odsto na 15.884 poena, a pariski CAC 0,16 odsto na 7.123 boda.

Na većini evropskih berzi danas se ne radi.

U ovoj godini FTSE indeks porastao je oko 14,6 odsto, dok je frankfurtski DAX skočio 15,8 odsto, a pariski CAC više od 29 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije