fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da do 15. marta ispuni zahtjeve sindikata i rukovodstva Instituta

Vlada da do 15. marta ispuni zahtjeve sindikata i rukovodstva Instituta

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Odbornici Skupštine Opštine Herceg Novi pozvali su Vladu da do 15. marta ispuni zahtjevi rukovodstva i sindikata Instituta „Simo Milošević“, jer će u suprotnom uslijediti radikalizacija protesta za očuvanje tog preduzeća.

Odbornici su na sjednici Skupštine Opštine Herceg Novi jednoglasno dali podršku radnicima u borbi za njihova prava i očuvanje te renomirane medicinsko-zdravstvene ustanove i usvojili određene zaključke.

„Insistiramo od ministarstava finansija i zdravlja, kao i Fonda zdravstva, da po hitnom postupku izmijene važeći ugovor između Fonda i Instituta, na način što će se kroz aneks ugovora uvećati cijena usluga koje pruža ta medicinsko-zdravstvena ustanova pacijentima koji su upućeni na liječenje i rehabilitaciju od Fonda, za najmanje 40 odsto“, navodi se u jednom od zaključaka.

Iz hercegnovske lokalne samouprave je saopšteno i da Skupština Opštine insistira da ministarstva finansija i zdravlja, kao i Fond, po hitnom postupku uplate Institutu avans u iznosu od 1,6 miliona EUR, na ime usluga koje će pacijentima u izmijenjenom ugovoru između Instituta i Fonda zdravstva, u smislu uvećanja cijene pružanja usluga za 40 odsto.

„Skupština Opštine Herceg Novi insisistra da Vlada, u najkraćem roku, usvoji, odnosno da saglasnost na kolektivni ugovor kod poslodavca, koji će prethodno usaglasiti menadžment, Odbor direktora i reprezentativna sindikalna organizacija Instituta“, navodi se u zaključcima.

Takođe, insisistiraju od Vlade i Ministarstva zdravlja da se aktivno uključe u rješavanje problema duga koji Institut ima prema Jugobanci u stečaju.

„U slučaju da se do 15. marta ne ispune zahtjevi rukovodstva i sindikalne organizacije Instituta, koje je podržala Skupština Opštine i lokalna samouprava, biće radikalizovani vaninstitucionalni načini borbe za očuvanje Instituta“, navodi se u zaključcima.

Odbornici su, kako su podsjetili, u više navrata pozvali građane Herceg Novog da u petak u što većem broju daju podršku protestnom skupu koji će biti održan u 15 sati na graničnom prelazu Debeli brijeg.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije