fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i prometa 

Rast indeksa i prometa 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blagi rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Skupština usvojila izmjene Zakona o budžetu za ovu godinu i odluku o potencijalnom zaduživanju do 500 miliona EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, blago je ojačao na 813,39 poena, a MONEX neznatno na 11.078,27 bodova.

Promet je iznosio 79,79 hiljadu EUR i bio je 1,4 puta veći nego prošle sedmice. Realizovan je kroz 54 transakcije, a najveći udio imale su akcije Crnogorskog Telekoma.

Dionice Telekoma su na sedmičnom nivou blago oslabile na 1,5 EUR.

Rasle su akcije Elektroprivrede 3,5 odsto na 3,88 EUR, Budvanske rivijere blago na šest EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,4 odsto na 66 centi. Oslabile su akcije Jugopetrola i Marine Bar, 1,5 odsto na 12,02 EUR, odnosno blago na dva EUR.

Jugopetrol je drugi ovogodišnji kvartal završio sa neto dobiti od 235,2 hiljade EUR, 13,4 puta manjom u odnosu na isti period prošle godine. Poslovni prihodi preduzeća su porasli četiri odsto na 68,15 miliona EUR, a rashodi devet odsto na 67,59 miliona EUR.

Na berzi je trgovano i dionicama Instituta “Simo Milošević”, Port of Adrie i Plantaža, koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od 27,5 EUR, odnosno 10,3 centa i 12 centi.

Vlasnik petrovačke Vile Oliva, Žarko Rakčević, ove sedmice je kazao da polovinom septembra očekuje drugu sesiju pregovora sa predstavnicima Vlade i usaglašavanje privatizacionog ugovora za Institut „Simo Milošević“.

Konzorcijum češke kompanije Philibert i Vile Oliva ponudio je deset miliona EUR za 56,48 odsto državnih akcija u Institutu i 27,94 miliona EUR investicija u narednih pet godina.

Kada je riječ o poslovnim rezultatima kompanija, Plantaže su u prvoj polovini godine zabilježile gubitak, dok su prihodi porasli četiri odsto na 9,7 miliona EUR.

„Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu veći su pet odsto. Prodajom flaširanih proizvoda odnosno vina i rakija na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 4,5 miliona EUR, što je tri odsto više u odnosu na prethodnu. To je na nivou ovogodišnjeg plana“, kazali su predstavnici Plantaža.

Na Montenegroberzi je ove sedmice trgovano i akcijama Ulcinjske rivijere, Luke Bar i Barske plovidbe, koje su sedmicu završile na četiri EUR, odnosno 21 cent i 50 centi. Dionice Zetatransa i Hotelsko-turističkog preduzeća Mimoza koštaju po 86 centi, kotorskog Napretka 4,42 centa, a Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama deset centi.

Promet akcijama fondova ove sedmice je iznosio 4,4 hiljade EUR. Trgovano je Eurofondom, Atlas Montom i HLT-om, koji su u petak koštali 0,59 centi, odnosno 2,21 cent i 0,04 centa.

Parlament je u srijedu usvojio rebalans budžeta u cilju stvaranja zakonskih preduslova za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve.

Poslanici su tokom rasprave iznijeli različite stavove o rebalansu. Iz vladajuće koalicije su ocijenili da je on opravdan i da njime Vlada nastoji da smanji eventualne rizike po javne finansije, dok u opoziciji smatraju da se takvom politikom izvršna vlast mora stalno zaduživati da bi isplaćivala osnovne pozicije u državnoj kasi.

Sedmicu je obilježila je i informacija da je Specijalno državno tužilaštvo proširilo istragu u akciji Klap na 14 pojedinaca i devet preduzeća koji su stekli imovinsku korist od četiri miliona EUR na štetu države.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, kazala je da je ostvarena protivpravna imovinska korist dalje korišćena za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila i ličnu potrošnju članova kriminalne organizacije.

Ona je, na konferenciji za novinare, saopštila da je prikupljanje dokumentacije od Poreske uprave, banaka i preduzeća, rezultiralo proširenjem istrage na 14 građana i devet kompanija.

“Postoji osnovana sumnja da su ti pojedinci i kompanije počinili krivična djela stvaranje i članstvo u kriminalnoj organizaciji, krivično djelo prevare u službi, prevare putem pomaganja, utaje poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca”, precizirala je Mitrović.

Ona je navela da postoji osnovana sumnja da je ta kriminalna organizacija stvorena na teritoriji Crne Gore i da je djelovala u periodu od 2011. do kraja prošle godine.

Najčitanije

Pejović podnio ostavku

Podgorica, (MINA) - Predsjednik fudbalskog kluba Budućnost Balša Pejović objavio je danas da je...