fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRadojević: Privredni rast se osjeća

Radojević: Privredni rast se osjeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni rast o kojem govore predstavnici vlasti zaista se osjeća, a u prilog tome svjedoči evropska statistika, ocijenila je direktorica Monstata, Gordana Radojević.

“Što se tiče utiska da se rast ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori ne osjeća u praksi, odnosno na dohodak građana, moram naglasiti da ga demantuje evropsko istraživanje o dohotku i uslovima života građana u Crnoj Gori”, kazala je Radojević za Dan.

Ona je saopštila da se prema podacima iz decembra prošle godine može zaključiti da je trend rasta bruto domaćg proizvoda (BDP) praćen i rastom raspoloživog dohotka građana.

To se ogleda na način da je u periodu od 2013. do 2017. godine najznačajniji rast zabilježen kod 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom, dok je najmanji rast zabilježen kod 20 odsto najbogatijeg stanovništva.

“To je dovelo do smanjenja jaza, odnosno, nejednakosti između bogatih i siromašnih. Drugim riječima, 2013. godine dohodak 20 procenata stanovništva sa najvećim dohotkom bio je 8,5 puta veći od dohotka 20 procenata stanovništva sa najnižim dohotkom, dok je 2017. godine dohodak 20 odsto stanovništva sa najvećim dohotkom bio 7,6 puta veći od dohotka 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom”, objasnila je Radojević.

Ona je kazala da u Crnoj Gori postoji veliki problem neaktivnosti stanovništva, jer svaki drugi nezaposleni ne želi i ne traži posao.

Radojević je navela da treba da zabrine podatak da je u prosjeku neaktivno 45 procenata populacije od 15 do 64 godine.

Prema njenim riječima, taj dio stanovništva ne radi i ne želi da traži posao, odnosno da im se i ponudi posao ne bi ga prihvatili.

“Svakako da je određeni procenat neaktivnosti neizbježan, posebno za mlađu populaciju koja studira i usavršava se. Međutim, i pored toga, Crna Gora je zemlja sa najvećom stopom neaktivnosti u Evropskoj uniji (EU) i šire”, smatra Radojević.

Na pitanje da li će Monstat revidirati istraživanje po kojem je utvrđeno da je građaninu dovoljno 2,09 EUR dnevno za hranu, Radojević je odgovorila da to nije njihov proračun i da je u pitanju pogrešna interpretacija ili kalkulacija.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li strukture vlasti utiču na Monstat da sliku nekada predstavi boljom nego što ona realno jeste, kazala da je Zakonom o zvaničnoj statistici, koji se primjenjuje u svim članicama EU, obezbijeđen mehanizam da zvanična statistika bude nezavisna od Vlade, političkih, regulatornih, upravnih i drugih institucija.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Nikola Milović DPS,

Milović nosilac liste DPS-a za izbore u Budvi

Podgorica, (MINA) – Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović biće nosilac liste te...