fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioritet modernizacija pruge Beograd-Bar

Prioritet modernizacija pruge Beograd-Bar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prioritet domaće administracije je rad na modernizaciji pruge Beograd-Bar i u tom pravcu je obezbijeđena podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopštila je ministarka saobraćaja, Maja Vukićević.

Ona je na sastanku ministara transporta u Budimpešti održala bilateralni sastanak sa ministarkom transporta Albanije, Belindom Baluku.

Ministarke su razgovarale na temu ugovora potpisanog između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Albanije 2013, a odnosi se na uređenje željezničkih pružnih prelaza, po osnovu kojeg je željeznička stanica Tuzi mjesto zajedničke kontrole obje strane. Sa naše strane se radi na projektu modernizacije dionice u dužini od 25 kilometara.

Projekat takođe uključuje izvođenje radova elektrifikacije, kao i rekonstrukciju same željezničke stanice.

Vukićević je saopštila da je prioritet domaće administracije rad na modernizaciji pruge Beograd-Bar i da u tom pravcu imamo obezbijeđenu podršku sa strane EBRD, a da se uz to intenzivirano radi na nastavku projekta revitalizacije pruge Bar-Golubovci.

Radovi na ovoj dionici bi trebalo da počnu naredne godine, uz dominantno opredijeljena sredstva za ovaj važan projekat.

Baluku je istakla da je i za njih izuzetno važna pruga Beograd-Bar na koju se priključuju, ističući dobru saradnju Albanije sa državama regiona posebno sa Srbijom.

Jedna od tema sastanka bila je i projekat albanske putne infrastrukture Blue coridor gdje je već započeto sa radovima od Tirane do granice sa Crnom Gorom.

Baluku je upoznala Vukićević sa aktivnostima koje se odnose na aktivnosti izgradnje auto-puta sve do granice sa Crnom Gorom.

Delegacije su razmijenile informacije o planovima na razvoju i izgradnji brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja i nastavak preko Albanije do Grčke, takozvani Blue highway.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije