fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrelomna tačka za MA bila objava revizije poslovanja iz 2011. godine

Prelomna tačka za MA bila objava revizije poslovanja iz 2011. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prelomna tačka za rješavanje pitanja Montenegro Airlinesa (MA) bila je kada je Državna revizorska institicija (DRI) objavila reviziju njegovog poslovanja za 2011. godinu i ukazala na potrebu hitnog plana sanacije, saopštio je ekonomista i bivši poslanik, Aleksandar Damjanović.

On je, gostujući u Bojama jutra televizije Vijesti, dodao da je revizija poslovanja MA pokazala da ta državna kompanija ne može više poslovati kako je do tada poslovala, ali da se niko iz tadašnje vlasti na taj signal nije okrenuo.

“Tada je konstatovano da je na kraju 2011. godine od 70 miliona EUR kapitala MA do tada akumulirani dug bio 17 miliona EUR, a da je iznos pozajmljenih sredstava u kapitalu bio 60 miliona od tih 70 miliona. Znači svega je deset miliona bio je neto kapital ili više od 85 odsto u pasivi firme je bilo kroz kratkoročna i dugoročna potraživanja. To je neodrživo za bilo koju firmu, a ne za aviokompaniju”, rekao je Damjanović, prenosi portal Vijesti.

On smatra da bi svima bilo bolje da se tada ušlo u sanaciju kako je naložila DRI, ali da je nekome odgovaralo da MA nastavi da posluje kako je poslovao, sa pet do šest miliona dubioza svake godine i nažalost kao politički projekt bivših vlasti.

“Time je doveden do ove situacije gdje ga država ne može pomoći iz pravnih razloga i zbog onoga što je naložila Agencija za zaštitu konkurencije 3. septembra, tri dana nakon izbora, a što nije uradila tokom cijele godine pošto je zakon za MA usvojen krajem prošle godine. Došli smo do toga da je kompanija naložila avionima da se prizemlje, vjerovatno iz straha da ne budu zaplijenjeni”, naveo je Damjanović.

On je dodao da je tu odluku donijela kompanija, a ne Vlada, kao i da postupanje bivše vlasti po preporukama DRI govori o odnosu izvršne vlasti prema ključnim državnim institucijama.

Damjanović je ponudu vlasnika kompanije Savana, Veselina Mijača, da kupi MA za jedan EUR i da držaava otpiše dugove, nazvao neozbiljnom i klasičnim medijskim spinom kako bi se navukao jedna dio građana i botova da lamentira nad tom pričom.

“Ponudu je poslala jedna firma koja se bavi tržnim centrima. Odakle da se firma koja se bavi tržnim centrima interesuje da kupi aviokompaniju? Valjda se zna da bi eventualna privatizacija i potencijalna prodaja MA mogla da ide prema onim aviokomanijama koje su prepoznate na tržištu i iskusne u tom poslu. Drugo, nijesam čuo da je neko nešto prodavao, pa da bi se neko javio da kupi, nego sam čuo da će Vlada raditi na konstituisanju nove kompanije i da o tome razmišlja uporedo sa gašenjem MA”, saopštio je Damjanović.

On je podsjetio da su pravni razlozi ključni i da se zbog crnogorskih zakona, Ustava i međunarodnih propisa ne može pomagati MA kao do sada.

“Svi pravni mehanizmi su iscrpljeni i ko god bi ušao da na prethodni način pomaže MA iz budžeta, ušao bi u zonu krivičnog djela kršenja zakona i imali bi probleme druge vrste i na međunarodnom nivou”, rekao je Damjanović.

On smatra da bi u ozbiljnoj stručnoj raspravi trebalo da se pokuša, bez patetike, politike i sakupljanja jeftinih političkih poena i predlaganja u parlamentu zakona koji su neustavni i krše odredbe o zaštiti konkurencije, da se dođe do najbezbolnijeg modela da imamo aviokompaniju koja je održiva i da sa što manje štete sačuva sve što je dobro u MA, a to su ljudski i stručni kapaciteti.

Damjanović je rekao da menadžment kompanije treba da nađe način da se obeštete svi koji su kupili skupe karte i da se razmišlja o prevazilaženju nastale situacije sa najmanje štete.

On je kazao da bi trebalo razdvojiti pitanje potrebe da li Crna Gora treba da ima svoju nacionalnu aviokompaniju od pitanja da li ovakav MA može da radi.

“Možemo da se složimo da nije loše imati svoju nacionalnu aviokompaniju, što zbog potreba turizma, ali kocept poslovanja može da bude različit. Nije isto imati nacionalnu aviokompaniju danas i prije 20 godine. Ima država u Evropi koje nemaju nacionalne aviokompanije, nego privatne. Tu je i primjer skandinavskih država koje imaju zajedničku aviokompaniju”, rekao je Damjanović.

On je, komentarišući stav profesorke Ekonomskog fakulteta Gordane Đurović da se MA može spasiti restrukturiranjem, naveo da ona govori kao kandidat sa liste poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) na prethodnim izborima.

“Ona zna da je dokapitalizacija i pretvaranje duga u akcijski kapital vid klasične državne pomoći. Ili je dobro pogriješila ili nastupa sa pozicije kandidata za poslanika bivše vlasti”, zaključio je Damjanović.

Najčitanije