fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna pomoć u jačanju kadrovskih potencijala

Potrebna pomoć u jačanju kadrovskih potencijala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će uskoro imati uobličenu pravnu regulativu u vezi sa privatno-javnim partnerstvom, zbog čega će joj biti neophodna pomoć u jačanju kadrovskih potencijala, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković.

“Tu pomoć očekujemo od referentnih institucija kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa kojom Ministarstvo ostvaruje izuzetno dobru saradnju na brojnim projektima i za koju očekujemo da će nastaviti da se produbljuje u narednom periodu”, rekla je Živković na sastanku sa direktorom te finansijske institucije za Crnu Goru, Jaapom Spreyom.

Iz Ministarstva saobraćaja su saopštili da su na sastanku razmatrane podobnosti i spremnosti infrastrukturnih projekata da se realizuju na osnovu privatno-javnog partnerstva, kao i mogućnosti da EBRD pruži podršku jačanju kapaciteta za realizaciju tako kompleksnih projekata.

Živković je podsjetila da je Ministarstvo u prethodnom periodu imalo priliku da prođe kroz kompleksnu proceduru pripreme dokumentacije i izbora partnera u vezi sa realizacijom projekta autoputa Bar-Boljare, ali da nažalost do realizacije nije došlo zbog tadašnje globalne ekonomske krize i nemogućnosti partnera da zatvori finansijsku konstrukciju i obezbijedi odgovarajuće garancije.

Ona je govorila i o rizicima koji mogu da prate realizaciju privatno-javnih partnerstava, ali i činjenici da zbog fiskalnih ograničenja i nivoa javnog duga, država razmišlja o značajnijoj realizaciji projekata na toj bazi, posebno kada je riječ o infrastrukturnim projektima.

Predstavnici EBRD su, kako je saopšteno, pokazali interesovanje za stepen zrelosti projekata koji bi se potencijalno mogli realizovati na osnovu nekog modela privatno-javnog partnerstva.

Oni su pitali i gdje Ministarstvo, kao institucija u čijoj su nadležnosti neki od strateški najznačajnijih i najvrednijih projekata, procjenjuje da je neophodna pomoć kada se govori o privatno-javnim partnerstvima.

Najčitanije