fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostignuća najuspješnijih preduzeća predstavljena u Publikaciji

Postignuća najuspješnijih preduzeća predstavljena u Publikaciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Publikacija pod nazivom Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020, u kojoj su promovisana poslovna postignuća najuspješnijih preduzeća, od danas je dostupna na tržištu.

U okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, već tri godine se obavlja analiza i rangiranje preduzeća koja posluju na teritoriji Crne Gore, prenosi PR Centar.

Osnova za tu obimnu analizu su podaci prikazani u finansijskim izvještajima, a jasni kriterijumi po kojima se rangira su javno dostupni na zvaničnom sajtu projekta. Dobitnici prestižnih priznanja proglašeni su u maju, a podaci o svim rangiranim preduzećima objavljeni su u ovogodišnjem izdanju Poslovnih novina – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020.

Projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede inicirao je vodeći crnogorski provajder bonitetnih informacija BI Consulting u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, uz podršku Privredne komore (PKCG) i uz generalno pokroviteljstvo Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke, članica OTP grupe.

Osnivač BI Consultinga, Ratko Nikolić, kazao je da je prošla godina po mnogim parametrima bila vrlo uspješna poslovna godina, a Publikacija će ostati kao svjedočanstvo individualnih vrijednih poslovnih rezultata privrednih subjekata na kojima počiva crnogorska ekonomija.

“U tom smislu i mi smo ponosni što, radeći ovaj posao, doprinosimo promociji uspješne poslovne prakse, što ćemo sa zadovoljstvom raditi i narednih godina”, rekao je Nikolić.

Računajući ispravno predate finansijske izvještaje, kako je kazao, ostvareni prihodi u prošloj godini veći su 8,44 odsto u odnosu na 2018. i iznosili su 9,91 milijardu EUR.

“Ostvareni poslovni rezultat nakon oporezivanja iznosio je 301,2 milona EUR i veći je osam odsto. Broj zaposlenih u preduzećima je rastao 6,91 odsto i prema dostavljenim ispravnim podacima prosječno tokom prošle godine je iznosio 133,59 hiljada zaposlenih u preduzećima“, objasnio je Nikolić.

Broj preduzeća koja su ostvarila dobit veći je 6,7 odsto, pa je ukupno 10,76 hiljada preduzeća poslovalo pozitivno.

„Prihode preko milion EUR ostvarilo je 1,4 hiljade preduzeća, što je 6,76 odsto više nego prethodne godine. Neto dobit veću od 100 hiljada EUR ostvarilo je 1,04 hiljade preduzeća, što je 15,8 odsto više nego prethodne godine”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, svi ti podaci govore da se radi o najuspješnijoj poslovnoj godini od kako su podaci o poslovanju javno dostupni, a osnovano vjeruju da je taj vremenski opseg i znatno duži.

“Uvjereni smo da upravo rezultati iz prošle godine mogu biti reper za mjerenje brzine oporavka crnogorske ekonomije nakon krize izazvane COVID-om”, smatra Nikolić.

Iz Ministarstva finansija čestitali su nosiocima projekta na istrajnosti i naporu da taj posao učine kontinuiranim.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, kazao je da se na taj način obezbjeđuju vrlo upotrebljivi podaci, koji mogu da služe kao dobra baza i privrednicima i donosiocima odluka u koncipiranju njihovih budućih politika ili poslovnih strategija.

“Posebno nas ohrabruje činjenica da je sektor malih preduzeća u prošloj godini uvećao svoju dobit čak 86,75 odsto. U kontekstu aktuelne pandemije, biće posebno interesantni rezultati istraživanja za ovu godinu za sagladavanje posljedica pandemije na poslovanje preduzeća u Crnoj Gori”, rekao je Katnić.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, rekla je da treće izdanje specijalne publikacije Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020 predstavlja snažan doprinos promovisanju uspjeha najboljih kolektiva.

„Njihovi rezultati zavređuju poštovanje, kako po ostvarenim vrijednostima, tako i po značaju za izgradnju crnogorskog društva. Poslovna zajednica izražava zahvalnost BI Consultingu, nosiocu projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, što je na ovaj način učinio dostupnim dragocjene informacije za buduće aktivnosti”, navela je Filipović.

PKCG, asocijacija koja objedinjava interese cjelokupne crnogorske privrede, kako je kazala, podržava promociju uspjeha i vrlo aktivno djeluje kako bi poslovni ambijent bio što povoljniji, a njihove članice sa svakim novim izdanjem bile sve više prepoznate kao ozbiljan i pouzdan partner za saradnju.

Glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke, Pal Kovacs, kazao je da su u toj banci ponosni što su podržali ovogodišnje aktivnosti 100 najvećih u Crnoj Gori.

“Kao najveća banka, bilo je prirodno da CKB učestvuje u ovom projektu i drago nam je što smo doprinijeli da uspjesi crnogorskih preduzeća budu vidljivi i prepoznati“, rekao je Kovacs.

On je dodao da je CKB pokretač inovacija, modernizacije, unapređenja poslovne kulture i klime u poslovanju, pa je i taj projekat u skladu sa njihovom namjerom da budu na usluzi klijentima i promovišu njihove zajedničke uspjehe.

„Čestitam svim rangiranim preduzećima, među njima i velikom broju klijenata CKB i Podgoričke banke. Naša misija je da budemo pokretač njihovog daljeg razvoja, da doprinesemo uvođenju najviših evropskih standarda poslovanja kao i da pomognemo klijentima u ostvarenju njihovih najboljih rezultata”, saopštio je Kovacs.

On je pohvalio posvećenost organizatora i sadržajnost ovogodišnje publikacije 100 najvećih koja je rezultat nastojanja da se ukaže na one kompanije koje postižu najbolje rezultate i time doprinose napretku ekonomije i društva u cjelini.

Publikacija Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020 može se poručiti preko sajta www.100najvecih.me.

Najčitanije