fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška novom zapošljavanju uz značajne olakšice

Podrška novom zapošljavanju uz značajne olakšice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je kroz Mjere podrške privredi za prvi kvartal predvidjela podsticaje novom zapošljavanju u ovoj godini, koji se realizuju kroz predlog izmjena i dopuna zakona iz oblasti poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na obavezno socijalno osiguranje.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da su osnovni razlozi za realizaciju te mjere potreba da se, usljed negativnih posljedica pandemije koronavirusa na poslovanje privrede, a posljedično i na smanjenje broja zaposlenih, omogući preduzećima da dio nezaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) ponovo zaposle uz značajne olakšice i podsticaje za zapošljavanje.

„Uvažavajući zahtjeve privrede da se za primjenu ove mjere razmotri mogućnost probnog rada, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kao predlagač izmjena, i Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao koordinator mjera podrške privredi, daju tumačenje da korisnici mjere mogu biti poslodavci koji zasnuju radni odnos na neodređeno vrijeme sa osobom koja je najmanje tri mjeseca bila na evidenciji ZZZ, uz mogućnost da je prethodno angažuju po ugovoru o probnom radu u trajanju do tri mjeseca“, navodi se u saopštenju.

Olakšice definisane mjerom obračunavaće se od momenta kada poslodavac zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme, a ne tokom probnog rada.

„Što se tiče primjene navedenih zakona, predviđeno je da se primjenjuju od 1. januara. Dakle, poslodavci koji su zaposlili osobe tokom ove godine, a prije stupanja na snagu zakona, biće u mogućnosti da koriste ove olakšice“, objasnili su iz Ministarstva.

Mjerom je predviđeno da se poslodavac koji do 31. decembra zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme, u skladu sa zakonom kojim uređuje prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada, sa osobom koja ima prebivalište u Crnoj Gori i nalazi se na evidenciji ZZZ duže od tri mjeseca, oslobađa obaveza plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca, za zaradu isplaćenu za period od tri godine od zasnivanja radnog odnosa.

„Jedini uslov koji poslodavac treba da ispuni je da je tim zapošljavanjem povećao broj zaposlenih u odnosu na kraj prošle godine“, dodaje se u saopštenju.

Poslodavac će, kako je precizirano, biti oslobođen obaveze plaćanja navedenih poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, i to 90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u ovoj godini, 60 odsto za isplaćene u narednoj, a 30 odsto za isplaćene u 2023. godini.

„Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za osobe za koje se ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja ovih doprinosa, biti izmirivane iz budžeta Crne Gore“, objasnili su iz Ministarstva.

Više detalja u vezi implementacije mjera sadržani su u predlozima predmetnih zakona. Uprava prihoda i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, nakon usvajanja zakona, objaviće detaljna uputstva u vezi prijave za korišćenje mjere. U saradnji sa nadležnim institucijama posebna pažnja biće posvećena efikasnoj primjeni kontrole mjera.

„Ministarstvo finansija pripremilo je predloge izmjena i dopuna zakona o porezima na dohodak fizičkih lica i o obaveznom socijalnom osiguranju, koji su utvrđeni na sjednici Vlade 4. februara i upućeni Skupštini radi donošenja“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije