fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzije neće smanjivati

Penzije neće smanjivati

Atina, (MINA-BUSINESS) – Grčki kreditori odobrili su zahtjev Atine da ne uvodi smanjenje penzija planirano za narednu godinu, pošto je država ostvarila dobre budžetske rezultate.

Evropska komisija (EK) je u izveštaju objavljenom u srijedu navela da prethodno dogovoreni rezovi više nijesu neophodni, pošto je Grčka ispunila budžetski višak od 3,5 odsto prije otplate duga, prenosi B92.

“Grčke vlasti planiraju da sprovedu zamrzavanje penzija do 2022. godine, ali neće ići na njihovo smanjenje”, navodi se u izveštaju.

Grčka Vlada trebalo bi sada parlamentu da predstavi posljednju verziju predloga budžeta za narednu godinu, pošto je dobila odobrenje kreditora.

Grčka je u avgustu izašala iz trećeg uzastopnog paketa međunarodne pomoći, ali se nije vratila na tržište dijelom i zbog previranja koja su izazvana natezanjem oko budžeta Italije i finansijskom krizom u Turskoj.

Potpredsjednik EK, Valdis Dombrovskis, čestitao je Grčkoj na podnošenju nacrta budžeta koji je “prvi put” u okvirima EU od izbijanja dužničke krize.

Odgovor kreditora je podstrek za Vladu ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa, čija stranka zaostaje u anketama uoči izbora naredne godine.

Vlada je obećala da će potrošiti 900 miliona EUR za poreske olakšice i programe socijalne pomoći naredne godine, ali su sindikati nezadovoljni što će se mjere štednje nastaviti i godinama nakon izlaska iz paketa međunarodne pomoći.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu