fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPejović: Zabrinjavajuće stanje uspješnosti pošumljavanja u zadnjih 20 godina

Pejović: Zabrinjavajuće stanje uspješnosti pošumljavanja u zadnjih 20 godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Površina vještački podignutih šuma prošle godine manja je nego 2000, iako je za potrebe pošumljavanja u prethodnih 20 godina Crna Gora iz budžeta izdvojila čak 11,6 miliona EUR za potrebe sadnje 21,47 miliona komada sadnica.

Interna analiza sprovedena nakon stupanja na dužnost vršioca dužnosti direktora Uprave za šume, Srđana Pejovića, utvrdila je zabrinjavajuće stanje uspješnosti pošumljavanja u periodu od posljednje dvije decenije.

„Konkretno, 2000. godine površina vještački podignutih šuma bila je 6,36 hiljada hektara. Projektovano i očekivano stanje za prošlu godinu bilo je 13,88 hiljada hektara. Iako je za te potrebe uložen ogroman novac, više od 11 miliona EUR, stanje uspješnosti pošumljavanja je 5,39 hiljada hektara, što je, dakle, manje nego prije 20 godina. Bilans je poražavajući: uspjeh pošumljavanja je oko sedam odsto“, naveo je Pejović u saopštenju.

On je kazao da u godišnjim izvještajima Uprave za šume nijesu prikazivane površine podignutih šuma, već samo količina utrošenih sadnica.

„Takođe, kontrola uspjeha pošumljavanja poslije jedne vegetacione sezone nije rađena, što je bila obaveza s obzirom na velika uložena sredstva. U tom slučaju bi se i razlozi neuspjeha pošumljavanja mogli lakše utvrditi i otkloniti u budućim radovima, a sve u interesu očuvanja našeg šumskog bogatstva“, rekao je Pejović.

On je naveo da će uzrok tom „crnom“ i sa više aspekata sumnjivom bilansu, Uprava za šume, ali i drugi nadležni organi utvrđivati u narednom periodu.

„Naravno da, sa aspekta struke, uvijek postoje objektivni razlozi slabijih rezultata, ali ovako alarmantni podaci su više nego zabrinjavajući“, dodao je Pejović.

Prema njegovim riječima, nakon urađene analize, uočava se specifičan način rada po sistemu „zabodi sadnicu i bježi“. Očigledno da je bilo manje važno ili potpuno nevažno šta će sa sadnicom biti, a najvažnije javnosti saopštiti da je posađeno toliko i toliko sadnica.

„Na osnovu analiziranih podataka jasno je da je riječ o porazu šumarske struke, porazu upravljanja šumama od nadležnih ogana i dokaz da je sadašnji način organizacije gazdovanja šumama, koji se nigdje u regionu i Evropi ne primjenjuje, propali projekat“, smatra Pejović.

On je zaključio da će, zbog generalne strategije gazdovanja šumama, vidljive i u analiziranom načinu pošumljavanja, zadatak nove uprave Uprave za šume i moj lično, ali i ostalih nadležnih institucija, biti promjena koncepta gazdovanja šumama i napokon domaćinski odnos prema našem šumskom blagu, bez privilegovanih i povlašćenih.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije