fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd početka primjene naplaćeno 45 miliona EUR 

Od početka primjene naplaćeno 45 miliona EUR 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je od početka primjene reprograma poreskih potraživanja naplatila skoro 45 miliona EUR, navodi se u Programu reforme upravljanja javnim finansijama.

Kada je riječ o prošloj godini, po tom osnovu je prihodovano 20,6 miliona EUR, pišu Dnevne novine.

“PU je počela aktivnosti na realizaciji reprograma poreskih potraživanja, što se najbolje može vidjeti kroz ukupno prihodovanje po tom osnovu u iznosu od 20,6 miliona EUR prošle godine, dok je od početka primjene reprograma ukupno naplaćeno 44,89 miliona“, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Dospjeli poreski dug je, kako se dodaje, u posljednje tri godine smanjen više od 190 miliona EUR.

“Uz konsultantsku pomoć eksperata iz Međunarodnog monetarnog fonda donijet je plan za upravljanje poreskim dugom za period od 2017. do 2021. godine sa sedam prepoznatih rizika, na osnovu kojih se blagovremeno reagovalo. Preduzimane su konkretne mjere sa datim efektima, što je dovelo značajnog smanjenja poreskog duga”, navodi se u programu.

Prihoda je u prethodnoj godini naplaćeno 73 miliona EUR više nego što je planirano, odnosno 117 miliona iznad ostvarenja naplate iz 2017. godine.

“Ostvareni su i pozitivni rezultati i efekti u oblasti ubiranja prihoda. U tom smislu, dostignut je veći udio podnešenih elektronskih poreskih prijava poreza na dobit i na dodatu vrijednost (PDV), u odnosu na prošlu godinu, u cilju stvaranja preduslova za fer i transparentne tržišne procese od čega je broj podnijetih e-prijava za PDV 70, a dobit 99 odsto”, navodi se dokumentu.

U Programu reforme upravljanja javnim finansijama konstatovano je da izvršenje kapitalnog budžeta u prošloj godini, isključujući izdatke koji se odnose na projekat izgradnje auto-puta, iznosi 90,83 miliona EUR, odnosno 111 odsto planiranih izdataka.

“Razlog takvog izvršenja kapitalnog budžeta prvenstveno je rezultat intenzivnijih aktivnosti na izvođenju radova na ostalim značajnim kapitalnim projektima. U isto vrijeme, kapitalni budžet veći je za 12,8 miliona u odnosu na realizovani u 2017. godini“, objađnjeno je u dokumentu.

Najčitanije