fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi berzanskih indeksa

Novi rekordi berzanskih indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli nove rekorde, zahvaljujući nadi ulagača da će se nastaviti dobra sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,18 odsto na 35.741 bod, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto na 4.566 poena, a Nasdaq indeks 0,9 odsto na 15.226 bodova.

I dok su Dow Jones i S&P 500 dostigli nove najviše vrijednosti u istoriji, Nasdaq je od nje udaljen još oko jedan odsto, prenosi Hrportfolio.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će većina od oko 165 kompanija, koje će ove sedmice objaviti poslovne izvještaje, obavijestiti o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Do sada je oko 120 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 83 odsto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 34,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 odsto.

Ove sedmice će, između ostalih, poslovne izvještaje objaviti tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft i Alphabet.

Facebook je kvartalne rezultate objavio nakon zatvaranja Wall Streeta, a cijena njegove dionice porasla je u produženom trgovanju oko jedan odsto.

Prihodi te društvene mreže bili su u trećem tromjesečju nešto manji nego što se očekivalo, ali je zarada porasla 17 odsto u odnosu na uporedni period.

Najviše je, više od 12 odsto, skočila cijena dionice Tesle i dostigla rekordne vrijednosti, nakon vijesti da je rent a car kompanija Herz naručila od Tesle 100 hiljada vozila.

Zahvaljujući tom skoku cijene dionice, tržišna kapitalizacija Tesle premašila je bilion USD, čime se uvrstila u uski krug kompanija, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet i Microsoft.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto na 7.222 boda, a frankfurtski DAX 0,36 odsto na 15.599 poena. Pariski CAC oslabio je 0,31 odsto na 6.712 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Aleksić sudi borbu između Fjurija i Usika

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokserski sudija Predrag Aleksić sudiće borbu između Tajsona Fjurija i...