fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeuobičajeno neizvjesna budućnost britanske ekonomije

Neuobičajeno neizvjesna budućnost britanske ekonomije

London, (MINA-BUSINESS) – Budućnost britanske ekonomije neuobičajeno je neizvjesna, upozorila je britanska centralna banka Bank of England (BoE), ukazujući na nagli rast broja zaraženih Covidom 19 i brexit.

Iz centralne banke su poručili da su nove vakcine protiv koronavirusa dobra vijest za dugoročni rast, ali da će skok broja oboljelih od Covida-19 u proteklom periodu kočiti oporavak, prenosi SEEbiz.

Neizvjesnost u pogledu budućeg trgovinskog odnosa Velike Britanije i EU-a takođe je, kako se dodaje, zamaglila izglede.

BoE je na redovnoj sjednici u petak zadržao kamatne stope na rekordno niskih 0,1 odsto i potvrdio vrijednost programa podsticaja.

“Izgledi za ekonomiju i dalje su neuobičajeno neizvjesni. Oni zavise od razvoja situacije s pandemijom i mjerama preduzetim za zaštitu javnog zdravlja, kao i o prirodi novih trgovinskih aranžmana između Evropske unije i Britanije i o prelazu na njih“, naveli su iz banke.

Uspješno ispitivanje nekih vakcina protiv Covida i planovi za njihovo uvođenje naredne godine vjerovatno će smanjiti rizike za pogoršanje ekonomskih izgleda, ali naglo širenje zaraze u posljednje vrijeme i ponovno uvođenje ograničenja uticali su na globalnu aktivnost.

Inflacija od 0,3 odsto u novembru i dalje je znatno ispod ciljanog nivoa banke od dva odsto, podsjeća BoE, dodajući da je spreman tolerisati inflaciju iznad dva odsto ako brexit bez dogovora izazove oštro slabljenje funte i time poveća cijene uvoza.

Planiraju takođe gotovo nepromijenjenom dinamikom nastaviti kupovati britanske državne obveznice na početku naredne godine u nastojanju da podrže ekonomiju. Ako se izgledi pogoršaju, spremni su ponovo povećati vrijednost tog programa.

Kancelarija za budžetsku odgovornost, vladin nezavisni prognostičar, predviđa da će se privreda ove godine smanjiti 11,3 odsto, što bi bio najveći pad u posljednjih 300 godina. Nezaposlenost bi, prema njihovim procjenama, trebalo da skoči na 9,7 odsto.

Najčitanije