fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNegativno mišljenje na završni račun budžeta Plava

Negativno mišljenje na završni račun budžeta Plava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta Opštine Plav za prošlu godinu, kao i na reviziju pravilnosti.

Kolegijum DRI, kojeg čine članovi Zoran Jelić i Radule Žurić, dali su negativno mišljenje na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekta revizije na preliminarni izvještaj o reviziji Završnog računa budžeta Opštine Plav za prošlu godinu.

Iz DRI je saopšteno da je finansijskom revizijom utvrđeno da podaci iskazani u izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovaraju realnim podacima, što je dovelo do razlike u iskazanom finansijskom rezultatu – suficitu u iznosu od 540,25 hiljada EUR, dok je nalazima revizije utvrđen deficit budžeta od 301,21 hiljada EUR.

“Revizijom pravilnosti odluke o Završnom računu Opštine Plav za prošlu godinu utvrđeno je da Opština nije u svim aspektima uskladila poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima”, navodi se u saopštenju.

Revizijom su, kako se precizira, utvrđena pojedinačna odstupanja i neusklađenosti sa zakonima o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, finansiranju lokalne samouprave, sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, zaštiti i spašavanju, komunalnoj policiji, kao i poreskoj administraciji.

“Utvrđene su i neusklađenosti sa zakonima o planiranju prostora i izgradnji objekata, zaradama u javnom sektoru, državnim službenicima i namještenicima, radu i o državnoj imovini”, rekli su iz DRI.

Iz DRI je saopšteno da je utvrđeno i odstupanje od Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, pravilnika o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, kao i o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, Uputstva o radu trezora lokalne samouprave i Ugovora o reprogramu poreskog duga Opštine Plav.

Imajući u vidu obim i karakter utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekta revizije, nadležni Kolegijum naložio je da se sa sadržajem izvještaja upozna Vlada i ministarstva finansija i javne uprave, zbog preduzimanja mjera na uspostavljanju održivog okvira i odgovornosti u upravljanju javnim finansijama.

Kolegijum je naložio da se sa sadržajem izvještaja DRI upozna skupšinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije i Zajednica Opština Crne Gore.
(kraj) sam/nar

Najčitanije