fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKneževićeve firme da vrate 3,95 miliona američkoj kompaniji

Kneževićeve firme da vrate 3,95 miliona američkoj kompaniji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog u korist preduzeća Avaron Holdings LLC iz Njujorka, kojoj tri firme biznismena Duška Kneževića – Atlas grupa, Atlas fin i Atlas invest, na ime nevraćenog duga, moraju solidarno da plate 3,95 miliona EUR.

Prvobitna vrijednost spora procijenjena je na iznos od oko 5,78 miliona EUR, pišu Vijesti.

Viša sudska instanca ukinula je, međutim, dio prvostepene presude koju je donijela sutkinja Milica Popović krajem marta, a koji se ticao i isplate kamate na glavni dug u iznosu od dodatnih oko 1,83 miliona.

Kompanija iz Njujorka je prvobitno, kao zajmodavac, Kneževićevoj Atlas grupi 29. aprila 2009. godine pozajmila 3,5 miliona EUR koje su se nalazile na deviznom računu bivše Atlasmont banke u Podgorici.

Zajmoprimalac se ugovorom obavezao da će u roku od četiri godine, i odjednom, vratiti firmi iz Njujorka glavnicu duga, plus dodatnih dva miliona EUR na ime kamate. Pošto ta firma nije vratila dug, naknadno su ga, potpisujući dva aneksa ugovora i mjenična ovlašćenja, preuzele druge dvije Kneževićeve kompanije.

Prvobitna Kneževićeva firma je zajmodavcu dozvolila da upiše hipoteku na nepokretnosti u poslovno-stambenom prostoru u Atlas Capital centru, koji se u to doba gradio u Podgorici, ali se ta hipoteka nije mogla realizovati, zbog čega su bili neophodni naknadni aneksi ugovora i polaganje dodatnih garancija.

Prvostepni Privredni sud je utvrdio nespornu solidarnu odgovornost svih tuženih kompanija u sporu, a to je svojom odlukom potvrdio i Apelacioni. Ni tužene firme, tokom prvostepenog postupka, nijesu sporile da su data mjenična ovlašćenja.

Viša instanca nije uzimala u obzir argument tuženih da su mjenična ovlašćenja dužnika bila oročena do 20. avgusta prošle godine, kao ni da je za rješavanje spora bila ugovorena međuarodna arbitraža pri Privrednoj komori u Ženevi.

Vijeće Apelacionog suda, kojim je predsjedavao sudija Ramo Striković, utvrdilo je da je Privredni sud imao pogrešan pravni pristup o zahtjevu za isplatu kamate na dugovani iznos.

“S tim u vezi, propustio je da vještaku finansijske struke da jasan zadatak, kako u pogledu osnova potraživanja na koje tužiocu pripada pravo na zateznu kamatu, tako i stopa zatezne kamate koje ima primijeniti za obračun, što su sve pravna pitanja o kojima odlučuje sud”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Najčitanije