fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi snažno porasli treći dan zaredom

Indeksi snažno porasli treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su snažno porasli, jer bi američki Kongres mogao ostati podijeljen između dvije stranke, što znači da se ne očekuju veliki zaokreti u dosadašnjim politikama.

Dow Jones je ojačao 1,34 odsto na 27.847 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,2 odsto na 3.443 boda, a Nasdaq indeks 3,85 odsto na 11.590 poena, prenosi Hrportfolio.

Snažan rast indeksa treći dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da bi u izborima za Senat republikanci mogli zadržati većinu, iako se očekivalo da će je osvojiti demokrate i tako postići kontrolu u Kongresu, s obzirom na to da drže većinu u Predstavničkom domu.

To znači da bi Kongres ostao podijeljen između republikanaca i demokrata, što bi otežalo sve pokušaje velikih zaokreta u politikama bez obzira ko osvoji Bijelu kuću.

Ko će pobijediti na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) još nije poznato. Dok se prebrojavaju posljednji glasovi, nešto više šansi ima demokratski izazivač Joe Biden, ali ni aktualni predsjednik Donald Trump nije bez njih.

„Čak i ako Biden pobijedi na izborima, čini se da ćemo i dalje imati podijeljeni Kongres, stoga su malo vjerovatne značajne promjene politika na fiskalnom nivou. Ukoliko budemo imali slično ekonomsko okruženje kao dosad, ulagači će zaradu u ovom kriznom periodu morati da potraže u sektorima koji su i dosad predvodili po rastu”, rekao je strateg u kompaniji Ameriprise Financial, David Joy.

Zahvaljujući tome, u srijedu je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji ove godine predvodi po dobicima. Tako su, primjera radi, cijene dionica kompanija, kao što su Apple i Amazon.com, skočile više od četiri odsto.

Više od četiri odsto skočio je i S&P indeks zdravstvenog sektora, jer je malo vjerovatno da će se nešto promijeniti u zdravstvenoj politici.

Na dobitku su bile i dionice proizvođača oružja, s obzirom na to da su u ovakvom političkom okruženju splasnuli rizici od mogućeg smanjenja budžeta za obranu.

Ulagači se nadaju i da neće biti “repova” nakon predsjedničkih izbora i pravnog natezanja kako bi Bijela kuća i Kongres mogli što prije postići dogovor o novom paketu mjera za pomoć ekonomiji u borbi protiv koronakrize.

I na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,67 odsto na 5.883 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,95 odsto na 12.324 boda, a pariski CAC 2,44 odsto na 4.922 boda.

Najčitanije