fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi snažno porasli na početku sedmice

Indeksi snažno porasli na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli više od 1,5 odsto, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica u finansijskom i tehnološkom sektoru, nakon pada tržišta sedam sedmica zaredom.

Dow Jones je porastao 1,98 odsto na 31.880 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,86 odsto na 3.973 boda, a Nasdaq indeks 1,59 odsto na 11.535 bodova, prenosi Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše, 3,2 odsto, u finansijskom.

S obzirom da nije bilo vijesti koje bi podržale promjenu trenda, analitičari kažu da se radi o korekciji cijena dionica, nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks pali sedam sedmica zaredom, što nije zabilježeno od dot.com krize 2001. godine.

Dow Jones je pao osam sedmica zaredom, što nije zabilježeno od Velike depresije 1932. godine.

„Ovo mi se čini više kao predah na tržištu nego da se raspoloženje ulagača promijenilo iz temelja. Čini se kao da je tržište manje preplašeno zbog inflacije i vjeruje da je Fed u stanju izvesti meko prizemljenje privrede. No, mislim da je to privremeno”, kazao je Oliver Pursche, potpredsjednik u Wealthspire Advisorsu.

U petak je tržište zatvoreno sa S&P 500 indeksom u minusu 18,7 odsto u odnosu na rekordni nivo, dostignut 3. januara, što znači da je nadomak tržištu medvjeda, odnosu padu više od 20 odsto ispod svog rekordnog nivoa.

To je posljedica očekivanja da će američka centralna banka nastaviti agresivno povećavati ključne kamatne stope.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate 0,75 procentnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podići za 0,5 procentnih poena na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, privreda mogla uroniti u recesiju.

Ni procjene poslovnih rezultata kompanija za idući period nijesu impresivne.
U sezoni objave rezultata za prvo tromjesečje 78 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa nadmašilo je očekivanja analitičara.

Ipak, najave za tekuće tromjesečje su uglavnom pesimistične, jer je zasad objavljeno 59 negativnih procjena, a 32 pozitivne. Prošle godine je u istom tromjesečju bilo 37 negativnih, a 52 pozitivne procjene.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni obim trgovanja. U ponedjeljak je na Wall Streetu vlasnika zamijenilo 10,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni promet u posljednjih 20 dana iznosio 13,3 milijarde.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,67 odsto na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,38 odsto na 14.175 bodova, a pariski CAC 1,17 odsto na 6.358 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije