fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali na najnižu vrijednost od juna

Indeksi pali na najnižu vrijednost od juna

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, zaronivši na najnižu vrijednost od početka juna, jer su novi ekonomski podaci izazvali strahovanja da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 1,29 odsto na 33.002 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,37 odsto na 4.229 poena, a Nasdaq indeks 1,87 odsto na 13.059 bodova.

Pad S&P 500 na najnižu vrijednost od 1. juna, a Dow Jonesa i Nasdaqa od kraja maja, uslijedio je nakon što je objavljen izvještaj prema kome je broj otvorenih radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u avgustu snažno porastao, znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da je tržište rada i dalje snažno, što bi moglo podržati rast plata, a time i rast potrošnje i inflacije, prenosi Hrportfolio.

To je izazvalo strahovanja da će Federealne rezerve (Fed) još jednom do kraja godine povećati ključne kamatne stope i zadržati ih na višim vrijednostima duže nego što se očekivalo.

Zbog toga su u utorak prinosi na američke desetogodišnje državne obveznice dostigli nove najviše vrijednosti u 16 godina, dok su cijene dionica oštro pale.

„Većina investitora donedavno je zamišljala scenario da će Fed uskoro morati da smanji kamate i da ćemo se vratiti u okruženje s povoljnim kamatnim stopama. No, sada je najizgledniji drugačiji scenario – povišene kamate, i to duže vrijeme”, objasnio je partner u firmi Cherry Lane Investments, Rick Meckler.

Predsjednik ogranka Fed-a u Atlanti, Raphael Bostic, kazao je da centralna banka ne mora nužno još jednom povećati kamate, ali da će vjerovatno proći dugo vremena dok ih ne počne smanjivati.

Predsjednica ogranka Fed-a u Klivlendu, Loretta Mester, kazala je, pak, da je otvorena za još jedno povećanje kamata, možda već i na narednoj sjednici Feda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u deset su cijene dionica pale, a koliko su ulagači zabrinuti pokazuje rast indeksa “straha” Čikaške berze opcija na najvišu vrijednosti od kraja maja.

Rast tog indeksa pokazuje da investitori pojačano osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,54 odsto na 7.470 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,06 odsto na 15.085 poena, a pariski CAC 1,01 odsto na 6.997 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije