fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago porasli na početku sedmice

Indeksi blago porasli na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago porasli, zahvaljujući korekciji cijena dionica, nakon što su prošle sedmice zabilježile najveći sedmični pad u ovoj godini.

Dow Jones ojačao je 0,22 odsto na 32.889 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 odsto na 3.982 poena, a Nasdaq indeks 0,63 odsto na 11.466 bodova, prenosi Hina.

Na samom početku trgovanja indeksi su bili u plusu i više od jedan odsto, jer su ulagači nastojali da nadoknade gubitke od prošle sedmice.

No, kasnije su ti dobici splasnuli, jer nema previše razloga za kupovinu dionica, s obzirom na to da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), nastaviti da povećava kamatne stope kako bi suzbila i dalje visoku inflaciju.

A to znači da Fed treba da oslabi potrošnju, potražnju na tržištu rada i uspori rast ekonomije.

Pitanje je samo slijedi li plitka recesija ili “mekano prizemljenje” privrede.

Kako su svi posljednji podaci pokazali da je ekonomija vrlo otporna na prošlogodišnje agresivno povećanje kamata Fed-a, to znači da bi inflacioni pritisci mogli ostati pojačani duže nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se procjenjuju da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope i to na 5,35 odsto do jula, a na tim bi se vrijednostima cijena novca zadržala do naredne godine.

„Nakon najgore sedmice u ovoj godini i prvog trosedmičnog pada S&P 500 indeksa od decembra prošle godine, blagi rast cijena dionica je dobrodošla promjena. No, realnost je da ulagači nastoje da ustanove koliko dugo će Fed držati kamate na povišenim vrijednostima i hoće li ih na narednoj sjednici povećati 0,5 procentnih poena”, kazao je strateg u firmi Carson Group, Ryan Detrick.

I na evropskim bezama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 odsto na 7.935 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,13 odsto na 15.381 poen, a pariski CAC 1,51 odsto na 7.295 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije