fbpx
10 C
Podgorica
February 1, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessEBRD i EU će povećati finansiranje za MSP na Zapadnom Balkanu

EBRD i EU će povećati finansiranje za MSP na Zapadnom Balkanu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) povećavaju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na Zapadnom Balkanu, pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Banka će obezbjediti do 70 miliona EUR novih kreditnih linija partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

“EU dopunjava ova sredstva sa dodatnih 15 miliona EUR kako bi identifikovala i verifikovala najbolju dostupnu opremu i tehnologije kako bi se osiguralo da MSP povećaju konkurentnost i podrže prelazak na zelenu ekonomiju”, navodi se u saopštenju.

Zemlje Zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije koronavirusa strogim javno-zdravstvenim mjerama koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj. Zemlje, takođe, trpe globalni ekonomski pad i smanjenu potražnju za njihovim proizvodima.

EBRD i EU putem Team Europe podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rešenja za nove izazove.

“Sredstva će obezbijediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu”, rekli su iz EBRD-a.

Potpredsjednik EBRD-a za politike i partnerstva, Pierre Heilbronn, kazao je da su snažno posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima.

„Naši dodatni fondovi će pružati podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Taj angažman takođe svjedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na Zapadnom Balkanu”, rekao je Heilbronn.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi, naveo je da su mala i srednja preduzeća vitalna za ekonomiju Zapadnog Balkana i posebno su pogođena tom krizom.

“Zbog toga, dograđujući na našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om u regionu, povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima – ne samo da bi se preduzeća održala, već i da bi se ojačala njihova otpornost i posijalo sjeme za održivi oporavak”, saopštio je Varhelyi.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na Zapadnom Balkanu. Do danas je uložila preko 13 milijardi EUR u više od 700 projekata, uključujući ključnu infrastrukturu, segmente malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.

Najčitanije