fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržava neće biti u problemu ukoliko se ne ostvare projekcije iz budžeta

Država neće biti u problemu ukoliko se ne ostvare projekcije iz budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora neće biti u problemu ukoliko se ne ostvare projekcije koje predviđa predloženi budžet za ovu godinu, jer bi u tom slučaju uslijedio njegov rebalans, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

„To je normalno. Mi stojimo iza brojeva koje smo naveli u Predlogu budžeta, ali nijesmo vidovnjaci“, rekao je Spajić u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

On smatra da je predloženi budžet transparentan, razvojni i socijalni, ali ne i krizni i ne predviđa nikakve krizne poreze.

Spajić je saopštio da je za progresivno oporezivanje luksuza i dobiti, ali da to za sada nije predviđeno budžetom, zato što je planirano smanjenje državne potrošnje.

„Bilo je takvih ideja i one će ići, ali mi ne moramo odmah to da uradimo. Mi smo smanjili državnu potrošnju, pa nijesmo morali odmah da uvodimo te poreze. Ulazimo u analizu, fiskalna politika će planski da se radi“, poručio je Spajić.

On je saopštio da nije protiv oporezivanja, čak i previsokih penzija, i naveo primjer funkcionera bivše vlasti čija penzija prelazi iznos od dvije hiljade EUR.

„To je sramno. Tolika razlika između tih i penzija ljudi koji primaju po 100 EUR“, naveo je Spajić.

On je dodao da se detaljnom analizom tržišta rada došlo do zaključka da je predloženim budžetom moguće povećati minimalne zarade u Crnoj Gori.

Spajić je najavio i da se planira smanjenje opterećenja na privredu, kao i da će se benefiti obezbijediti kako bi se stimulisalo veće zapošljavanje, pogotovo dijela privrede koji bilježi rast.

„Mi ćemo dati sve od sebe da pomognemo, ali nećemo da pravimo selekciju. To treba tržište da radi. Mi svima dajemo podršku“, naveo je Spajić.

On je saopštio i da nema obavezu u odnosu na očekivanja stranih investitora, jer oni imaju svoje interese.

„Mi imamo obavezu jedino prema građanima Crne Gore. Ja branim interes države i građana“, poručio je Spajić.

Kada je riječ o povećanju akciza i mogućnosti da se na taj način podstakne rast „crnog tržišta“, kao što se desilo posljednji put kada su podignute akcize na cigarete, Spajić je kazao da je to bio poraz države.

„Mi to ne smijemo sebi da dozvolimo. Suzbijaćemo crno tržište međuresorskom saradnjom. Mi ne povećavamo značajno akcize, mi mijenjamo cijenu cigareta, ali to od nas traži EU“, rekao je Spajić.

On smatra da je jako važno da se zakoni donose zajedno sa Evropskom komisijom (EK), jer ova Vlada želi djelima da pokaže da namjerava da uvede Crnu Goru u EU.

„Mnoge stvari su bolne, ali su dokaz našeg evropskog puta“, poručio je Spajić.

Kada je riječ o rješavanju pitanja viška zaposlenih u državnoj upravi, on je naveo da se budžet ne bavi tim pitanjem, ali da je Crnoj Gori neophodna optimizacija.

„Optimizacija je potrebna, ali nije dobro da se to radi u doba krize, jer ni privreda ne može da preuzme taj dio viška zaposlenih“, rekao je Spajić.

On je dodao da se očekuje rast socijalnih davanja, jer je kriza u prošloj godini bila jako duboka.

„Mi smo tek zagrebali površinu aparata koji nam je ostavljen, tek smo krenuli u istraživanje zloupotreba. Ne bih da sudim unaprijed. Volio bih da nakon tih istraga imamo konkretne dokaze“, saopštio je Spajić.

Na pitanje da objasni zašto je rekao da osnivanje avio-kompanije ToMontenegro neće koštati ništa, a da je za to potrošeno 30 miliona EUR, Spajić je kazao da su trošak i investicija različiti pojmovi.

„Rekao sam da će trošak biti nula. Drugo je investicija, jer mi od te investicije sada očekujemo povrat“, obajasnio je Spajić.

On je dodao da su Vladi u velikoj mjeri bile „vezane ruke“ kada je riječ o Montenegro Airlinesu, zbog Poglavlja 8, a u vezi sa državnom pomoći.

„Mi sada razgovaramo sa Briselom kako da regulišemo taj problem i pomognemo radnicima te kompanije“, kazao je Spajić.

Kada je riječ o dugu prema kineskoj Exim banci i uticaju Kine u Crnoj Gori, on je saopštio da Vlada u pregovore sa tom bankom i China Road and Bridge Corporation (CRBC) ulazi na ravnopravnom nivou.

„I ako ne dobijemo kredit od Exim banke, mi ćemo završiti auto-put svojim novcem. Mi nemamo ništa protiv Kine, samo želimo jeftinije finansiranje. Krediti iz EU će biti mnogo jeftiniji i zbog valute“, rekao je Spajić.

On je poručio da Crna Gora ima dobru komunikaciju sa Briselom i da treba više da se veže za EU.

Kada je riječ o njegovoj tvrdnji da je Nacrt budžeta, kojim je navodno bilo planirano oporezivanje penzija većih od 500 EUR, falsifikat, a optužbi Vijesti da je na taj način pokušao da se „opere“, Spajić je saopštio da takav dokument Vlada nije razmatrala.

„Razmatrali smo 170 mjera, ali odgovorno tvrdim da tu mjeru nijesmo“, kazao je Spajić.

On je dodao da je neko pokušao da izmanipuliše medije, ali da ne vjeruje u lošu namjeru novinara.

„Nijesam htio da se svađam sa medijima, jer mislim da su oni važni, ali savjetujem da ne objavljuju dokumenta koja nijesu usvojena. Ja se ne osvrćem na spekulacije. Mene su optuživali da sam uzeo novac od obveznica. Neka dokažu, ja sam svoje račune otvorio“, kazao je Spajić.

Najčitanije