fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalna transformacija kompanija imperativ uspješnog poslovanja

Digitalna transformacija kompanija imperativ uspješnog poslovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalna transformacija kompanija predstavlja imperativ uspješnog poslovanja i opstanka na tržištu, ocijenila je vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je na konferenciji na temu Sajber bezbjednost izazov industrije 4.0, koju organizuje PKCG i Univerzitet Donja Gorica, kazala da je Komora razvila novu platformu sa namjerom da pomogne kompanijama i pojedincima da utvrde na kom su stepenu digitalne transformacije, odnosno koji je nivo njihovih digitalnih kompetencija, nudeći im istovremeno pregled alata i tutorijala za unapređivanje u ovoj oblasti.

“Sajber bezbjednost je tema koja je aktuelna, važna i tiče se svih činila ekonomskog i društvenog života. Pandemija covid-19 naglasila je neophodnost digitalne transformacije privrede i povećanja digitalnih kompetencija svakog pojedinca. To je ujedno kompatibilno sa zahtjevima industrije 4.0, čiji je digitalizovana privreda temelj”, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, digitalna transformacija velika je šansa za unapređenje društva upravo kroz digitalnu transformaciju privrede, u skladu sa konceptima Industrije 4.0 i digitalnu transformaciju javne uprave, koja će kroz e-usluge (eServise) komunikaciju sa privredom i građanima biti brža, efikasnija i transparentnija. To su procesi koji treba da se vode sinhronizovano.

“Savremeni trendovi u sferi informaciono komunikacionih tehnologija pružaju ogromne mogućnosti za poboljšanja u svim oblastima poslovanja. Digitalna transformacija kompanija predstavlja imperativ uspješnog poslovanja i opstanka na tržištu. Velike promjene koje donosi Industrija 4.0, poslovna zajednica vidi kao jedinstvenu šansu da se smanji tehnološki jaz sa razvijenim ekonomijama”, navela je Drakić.

Međutim, digitalna transformacija, pored benefita koje pruža, nosi sa sobom i nove rizike.

“Uspostavljanje informacionih sistema koji komuniciraju putem interneta, sve češće izmještanje poslovanja u takozvani sajber prostor, više nego ikad ugrozilo je privatnost podataka i zaštita ovog ključnog resursa predstavlja prioritet”, rekla je Drakić.

Ona je kazala da je zadatak svih kao društva, bez obzira iz koje sfere dolaze, da učine sve da očuvaju sajber prostor. Činjenica da skoro 70 odsto građana Evrope koristi internet imperativno postavlja zadatak svih aktera društva da svako, u domenu svojih odgovornosti, ovlašćenja i mogućnosti doprinese, prije svega, podizanju svijesti o ovom značajnom faktoru bezbjednosti, uspostavljanju valjanog zakonodavnog okvira, osnaživanjem institucija sistema nadležnih za ovu oblast, alata i mehanizama za prevenciju i blagovremenu i primjerenu reakciju kada se ti incidenti dogode.

“Namjerno kažem kada, a ne ako, jer potpune sajber bezbjednosti nema, jedino postoje aktivnosti na minimizaciji rizika da do incidenta ne dođe. Sve su ovo razlozi da insistiramo na povećanju znanja iz ove oblasti, te zbog toga značaj sajber bezbjednost današnjim događajem stavljamo u fokus, pokušavajući da skrenemo na to pažnju svim činiocima u našem društvu”, navela je Drakić.

Ona je podsjetila da saradnja Privredne komore i Univerziteta Donja Gorica, na temu sajber bezbjednosti, datira još od 2013. godine.

“Krajnji cilj projekta bilo je kreiranje master studijskog programa u oblasti sajber bezbjednosti, čime je ojačan naučno-obrazovni kapacitet vezan za ovu oblast. U okviru pomenutog projekta, a i kasnije, kada je projekat završen, u Komori je oganizovan niz stručnih radionica u cilju podizanja svijesti o značaju sajber bezbjednosti i unapređenju kapaciteta privrede da se suoči sa sve izraženijim i učestalijim sajber prijetnjama”, rekla je Drakić.

PKCG je razvila novu platformu kao aktivnost projekta InTERaCt 4.0, sa namjerom da pomogne kompanijama i pojedincima da utvrde na kom su stepenu digitalne transformacije, odnosno koji je nivo njihovih digitalnih kompetencija, nudeći im istovremeno pregled alata i tutorijala za unapređivanje u toj oblasti.

“Današnjom konferencijom, kao i skupovima koje ćemo organizovati u periodu pred nama, Privredna komora iskazuje svoju posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta, vodeći računa o svim njegovim segmentima, kako bi se olakšalo polovanje naših članica”, saopštila je Drakić.

Ona je kazala da je uvjerena da će današnji događaj tu važnu temu osvijetliti iz više uglova i ponuditi odgovor na mnoga pitanja, istovremeno otvarajući i neka nova.

Konferencija se realizuje kao zajednička akrivnost projekata DigN€st – Digital Entrepreneurial Nest and Industry 4.0 u Crnoj Gori (Digitalno preduzetničko gnijezdo Industrija 4.0 u Crnoj Gori) i SI4SEC – Strenghtening industry 4.0 by semantically enhanced cyber security – Jačanje industrije 4.0: Semantičko poboljšanje kibernetske sigurnosti.

DigNest projekat se finansira kroz program Erasmus+, dok je projekat SI4SEC dio IPA kolaborativne grant šeme za inovativne projektne ideje koji se finansira kroz Zajednički program EU – Crna Gora, program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalno staranje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Obavezna rezerva 290,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obavezna rezerva banaka na kraju januara je, prema podacima Centralne banke...