fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 84 USD

Cijene nafte iznad 84 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 USD pod uticajem informacije iz grupe vodećih proizvođača da bi mogli još više smanjiti snabjevanje u narednoj godini.

Na londonskom tržištu nakon podne cijena barela s rokovima isporuke u januaru je bila viša 91 cent nego na zatvaranju trgovine u srijedu i iznosila je 84,01 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u plusu 1,42 USD, prenosi SEEbiz.

Aktivnije se u četvrtak u Londonu trgovalo barelima s rokovima isporuke u februaru, po 83 centa višoj cijeni, od 83,71 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, dosegnuvši 78,67 USD. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 1,45 USD.

Tržište je od početka sedmice fokusirano na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, posebno nakon četvorodnevne odgode zbog, kako su naveli izvori, spora oko proizvodnih kvota za narednu godinu.

U srijedu su cijene porasle nakon tvrdnje dva izvora u organizaciji OPEC+ da razgovaraju o još izrazitijem smanjenju snabdjevanja u prvom tromjesečju naredne godine, iako još nije jasno koliko bi se dugo smanjivala i koliko bi barela tržište izgubilo.

Zajednički ministarski nadzorni odbor OPEC+ (JMMC) završio je sastanak u četvrtak bez preporuka s nivoima proizvodnje u narednoj godini, rekla su Reutersu tri predstavnika. Sada se čeka sastanak ministara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije