fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBogavac: Unaprijed režirana predstava vlasnika Uniproma

Bogavac: Unaprijed režirana predstava vlasnika Uniproma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstava koju je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, potpomognut pojedinim poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) priredio na sjednici Komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije je očigledno unaprijed pripremljena i izrežirana drama, smatra poslanica Pokreta za promjene (PzP), Jovanka Bogavac.

Ona je kazala da je taj utisak stekla jer je Pejović, nakon što su poslanici skupštinske većine i predstavnici radnika Kombinata aluminijuma (KAP) napali njega i njegovu firmu, izvadio unaprijed pripremljen govor u kome saopštava da je on zbog svega toga prinuđen da da otkaz radnicima i ugasi proizvodnju, a zatim bahato i teatralno izašao.

„Nakon toga se nastavlja sa pričom kako Unipromu nikako ne odgovara stečaj i da se nadaju da će se brzo okončati. Svu krivicu lošeg tretmana radnika svaljuju na Zakon o stečaju koji suspenduje prava zaposlenih. Ali zato ne suspenduje pravo na korišćenje pogodnosti Biznis zone i oslobođanje značajnog dijela poreza i doprinosa na zarade istih tih zaposlenih“, navela je Bogavac u saopštenju.

Ona je saopštila da Pejović, s obzirom na to da je kupio imovinu KAP-a u stečaju još 2014. godine, a iznos sredstava isplaćivao i „peglao“ kad mu je to odgovaralo, sad treba da preuzme radnike iz KAP-a u stečaju na Uniprom i zasnuje im radni odnos sa svim pravima u skladu sa Zakonom.

„Umjesto da je Vlada obavezala Uniprom 2014. godine da pri kupovini imovine preuzme i radnike KAP-a u stečaju, omogućeno mu je da kupoprodajni iznos postepeno izmiruje, a KAP u stečaju koristi kao biznis inkubator jeftine radne snage, koristeći pogodnosti Biznis zone kao modalitet državne pomoći, kao i mogućnost suspenzije velikog dijela prava radnika angažovanjem u stečaju“, ocijenila je Bogavac.

Tako su neki radnici, kako je dodala, radili sa ugovorom o radu do prestanka potrebe za njima u stečaju, a neki po ugovorima o pružanju usluga, što znači da otkaz mogu dobiti u svakom trenutku, bez prava na godišnji odmor, bolovanje, beneficirani staž, ljekarske preglede, sindikalno udruživanje, obespravljeno i poniženo, kršenjem osnovnih ljudskih i ustavnih prava.

„Gdje su sve ovo vrijeme bile inspekcije rada i zaštite na radu? Ne znam, ali u KAP očigledno nijesu smjeli da privire“, navela je Bogavac.

Ona je kazala da bi sada, nakon osam godina trebalo okončati stečajni postupak, što nije moguće bez prekida radnog i ugovornog odnosa svih koji su angažovani u stečaju.

„Ovo što se sada dešava samo je posljedica sklapanja ugovora o kupoprodaji KAP-a bez brige za radnike i bez adekvatnog socijalnog programa. Ovaj postupak bi trebalo biti samo formalna promjena poslodavca, a zašto se sada diže ovolika buka oko toga i optužuje nova vladajuća većina i Vlada koja je formirana prije tri mjeseca i apsolutno nikakvog udjela nije imala u prodaji imovine KAP-a Unipromu“, pitala je Bogavac.

Ona smatra da tajming par dana prije izbora u Nikšiću ne može biti slučajan.

„PzP godinama ukazuje na sumnjive i kriminalne radnje koje su se dešavale oko KAP-a, ali su sve prijave završavale u fijokama“, dodala je Bogavac.

Ona je ocijenila da radnici treba da budu složni, svi kao jedan, jer bez njih nema ni proizvodnje ni KAP-a.

„Ako se drže zajedno niko ih pojedinačno ne može ucjenjivati. Mi ćemo ih u tome podržati, nijesu više sami“, zaključila je Bogavac.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...