fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada da ima 14 ministarstava

Vlada da ima 14 ministarstava

Podgorica, (MINA) – Vlada ubuduće treba da ima 14 ministarstava i najviše dva ministra bez portfelja, predviđeno je Nacrtom zakona o Vladi koji je predstavljen danas.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj objasnio je da su Nacrtom zakona predviđene i odluke koje Vlada može donositi u tehničkom mandatu.

On je na konferenciji za novinare ocijenio da je Nacrt vrlo značajan i zahvalio radnoj grupi.

Dukaj je kazao da je definisano koje odluke Vlada u tehničkom mandatu može donijeti, a to se prije svega odnosi na imenovanja i zapošljavanja.

“Što se tiče Ministarstava, predloženo je da Vlada ubuduće ima 14 ministarstava i dva ministra bez portfelja“, rekao je Dukaj.

Kako je kazao, dobio je uvjerenje da je to sve u skladu sa propisima.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević najavio je da će Vlada sjutra ili preksjutra biti upoznata sa nacrtom Zakona.

“Želimo da nakon javne i rasprave u Parlamentu dođemo prvi put u Crnoj Gori do Zakona o Vladi“, istakao je Konjević.

Konjević je kazao da je ambicija bila, kao što su i najavljivali, da urede ta pitanja, bazični koncept na kojem će Vlada funkcionisati.

“Ono što je izazvalo pažnju javnosti prethodnih godina, ticalo se negdje mandata vlade u tehničkom momentu. Takođe smo kroz nekoliko članova predstavili osnovu da se kroz javnu raspravu dođe do samih rješenja“, kazao je Konjević.

On je pozvao medije i stručnu i akademsku javnost da se uključe u javnu raspravu koja će sigurno biti prilagođena da imaju cijeli septembar za debatu i davanje sugestija.

Kako je kazao, radna grupa je bila vrlo raznovrsna, a čine je predstavnici i dvije nevladine organizacije, Skupštine, predstavnik kabineta predsjednika Vlade.

„Radna grupa će nastaviti da radi do trenutka predlaganja Vladi, a ambicija je da to bude u posljednjem kvartalu“, naveo je Konjević.

On je kazao da se dugo priča o zakonu o Vladi i da je 42. Vlada o tome pričala ali da to nije završila.

On je, govoreći o imenovanju glavnog inspektora ANB-a ocijenio da je nanijeta velika šteta bezbjednosnom sektoru.

„Moja upozorenja na sjednici da sačekamo i provjerimo su se pokazala tačna. Poruka da u sistemu bezbjednosti može da radi osoba koja je osuđivana za teška krivična djela je porazna“, rekao je Konjević.

Upitan o tome što se tim za preispitivanje Temeljnog ugovora raspao prije nego što je i počeo, Konjević je kazao da se nada da će ta Komisija ipak profunkcionisati.

Prema njegovim riječima, predlozi Akcije za ljudska prava (HRA) potvrda njihovih primjedbi.

„Svakako da će u ovih pet-šest dana biti konsultacije i vjerujem da će ta komisija ipak profunkcionisati. Ako se to ne desi, ići će odgovarajuće procedure. Mi smo jasno rekli da ako Vlada ne uvaži primjedbe što se nas tiče izgubila povjerenje i da se ova kriza može riješiti izborima“, istakao je Konjević.

Upitan kada planiraju da podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, Konjević je kazao da nije u redu da neko bude premijer ako nema parlamentarnu većinu.

„Mislim da je to put koji treba da nas dovede do razrješenja političke krize. Nećemo valjda uvoditi metod Zdravka Krivokapića da vlada šest mjeseci mimo parlamentarne većine“, naveo je Konjević.

Konjević je kazao da ne vidi da će bilo ko bježati od izbornog procesa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...