fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Spremni na dogovor oko Ustavnog suda

DPS: Spremni na dogovor oko Ustavnog suda

Podgorica, (MIA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je parlamentarnu većinu da odustane od Zakona o predsjedniku i da se, kroz dijalog svih političkih subjekata, pokuša doći do dogovora o izboru sudija Ustavnog suda.

Predsjedništvo DPS-a je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, konstatovalo da je donošenjem Zakona o predsjedniku na jučerašnjoj sjednici Skupštine parlamentarna većina grubo narušila Ustav i ugrozila ustavni poredak u državi.

„Ovakav akt brutalnog pravnog nasilja nastavak je politike destrukcije koja ima za cilj institucionalno razarenje Crne Gore kako bi se država učinila nefunkcionalnom, i tako stekao alibi za finale projekta koji znači ukidanje suvereniteta, a potom i nezavisnosti obnovljene na referendumu 2006. godine“, saopšteno je iz DPS-a.

Kako su kazali, protagonista takvog scenarija je “proruski izvođač radova velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori – Demokratski front”.

„Nažalost, takvom njihovom naumu su se pridružile i stranke koje se makar deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da su, kao državotvorna stranka, uvijek doprinosili izgradnji institucija i njihovom osposobljavanju da svojom nezavisnošću i kvalitetom rada doprinose razvoju društva i napretku države.

Kako su istakli, jučerašnjim usvajanjem Zakona o predsjedniku obesmišljena je uloga i Skupštine Crne Gore.

Iz DPS-a su kazali da, ukoliko parlamentarna većina ostane pri stavu da takav zakon treba da postane dio pravnog poretka države, onda dalje djelovanje kroz institucije sistema gubi svaki smisao.

„Zbog svega navedenog posljednji put pozivamo sve političke subjekte u zemlji, a posebno one koji tvore juče nesporno potvrđenu parlamentarnu većinu da sjednemo za sto i kroz stvarni dijalog dođemo do rješenja koje će značiti stvaranje preduslova za punu funkcionalnost Ustavnog suda i za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu, nacionalno odgovornu, političku i evropsku Vladu“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Oni su pozvali da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se pokuša doći do dogovora o izboru četvoro sudija što bi, kako su kazali, spriječilo dalje urušavanje državnog sistema donošenjem antisistemskih, antiustavnih zakona poput jučerašnjeg.

„Ukoliko ovaj, posljednji poziv, ne urodi plodom, i ukoliko do kraja nedjelje ne otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda, i ne bude se odustalo od namjere da se vrši ustavnu puč kroz instaliranje u pravni sistem Zakona o predsjedniku, biće potpuno jasno da je svako institucionalno djelovanje obesmišljeno,i da u toj situaciji jedino preostaje da borbu za institucije izmjestimo izvan institucionalnih okvira, jer one očigledno više ne postoje“, rekli su iz DPS-a.

Iz DPS-a su poručili da će od odgovora koji očekuju do kraja radne nedjelje zavisiti dalji potezi partije.

Najčitanije