fbpx
NaslovnicaCrna GoraZeković: Pisma podrške SPC-u već viđeni mehanizam

Zeković: Pisma podrške SPC-u već viđeni mehanizam

Podgorica, (MINA) – Pisma podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), koja se predstavljaju kao navodno spontano događanje naroda, već su viđeni mehanizam iz perioda kada je stasavao projekat Slobodana Miloševića, smatra državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Saša Zeković.

„Pisma su već viđeni mehanizam “telegrama podrške” iz perioda kada je stasavao Miloševićev projekat. Glorifikuju se, ponavljaju unedogled uz uporno ponavljanje poruke o postojanju progona i diskriminacije“, kazao je Zeković agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, nedostaje argumentacija, pa se često stiče utisak da oni koji potpisuju zapravo i ne znaju šta su potpisali.

„Stvara se privid da različite profesije i društvene grupe tvrde, između ostalog, da se u zemlji sprovodi otvorena diskriminacija onih koji pripadaju SPC. Nije do sada iznijet nijedan konketan slučaj povrede prava po tom osnovu“, kazao je Zeković.

On je istakao da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima institucionalnu obavezu i odgovornost da prati poštovanje ljudskih prava, doprinosi boljoj praksi, ali i da reaguje na manipulaciju i instrumentalizaciju građana.

Crna Gora je, kako je naveo, donijela Zakon o slobodi vjeroispovijesti polazeći od toga da su religija i demokratija poželjni i potrebni partneri.

Taj zakon je, istakao je Zeković, usvojen kako bi se bez ograničenja podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere.

On je kazao da primjena propisa koji se zasnivaju na standardima i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi, za Ministarstvo predstavlja podršku vjerskim slobodama koje su važne za jačanje demokratije i izgradnju otvorenog društva.

„Stalni dijalog se podrazumijeva, a naročito je neophodan kada se prepozna određeno nezadovoljstvo ali i primjeri radikalizacije i okretanja nasilju. Čelnici bezbjednosno-obavještajne zajednice već su ukazali na moguće bezbjednosne prijetnje s tim u vezi“, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, Zakon o slobodi vjeroispovijesti je i usvojen upravo zato da se u Crnoj Gori spriječi svaka diskiminacija i da svi imaju jednako pravo.

Zeković je podsjetio da je konačni zakonski tekst uključio sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima, ali i sve preporuke Venecijanske komisije.

„Primjena zakona nije proizvela nijednu negativnu posljedicu po djelovanje i život SPC u Crnoj Gori, niti bilo koje druge vjerske zajednice“, dodao je Zeković.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...