fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaIntegracija Zapadnog Balkana u EU najbolji odgovor na pogoršanje stabilnosti

Integracija Zapadnog Balkana u EU najbolji odgovor na pogoršanje stabilnosti

Podgorica, (MINA) – Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) najbolji je odgovor na pogoršanje stabilnosti i evropske perspektive regiona i destabilizirajuće uticaje trećih strana, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, Đukanović je danas razgovarao sa predsjednikom parlamenta Estonije Jurijem Ratasom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je, kako se navodi, naglasio da je Estonija dobar uzor za Crnu Goru u pogledu uspješnog savladavanja puta tranzicije i ostvaranje željenih ciljeva.

“U tom kontekstu je istakao da, iako prolazi izazovan politički period, Crna Gora nije pokolebana sa strateškog pravca kretanja, kao odgovorna članica NATO i zemlja koja prednjači u pregovorima sa EU”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Đukanovića, integracija Zapadnog Balkana najbolji je odgovor na pogoršano stanje stabilnosti i evropske perspektive regiona i destabilizirajuće uticaje trećih strana.

On je, kako se navodi, visoko ocijenio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države, uspostavljanje intenzivnije linije parlamentarne saradnje i saradnju u oblasti odbrane i kulture.

Đukanović je zahvalio Estoniji na pomoći Crnoj Gori u suočavanju sa izazovima pandemije i ponovio interes države da kroz ekonomsku saradnju, a posebno u oblasti digitalizacije primijenimo napredna estonska iskustva.

On je podsjetio da je Estonija prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti i prva koja je ratifikovala Sporazum o pridruživanju.

“Što je svjedočanstvo o ispravnom pogledu na nužno neophodnu evropsku budućnost Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović.

On je kazao da takvu naklonost Crna Gora maksimalno želi da iskoristi kroz unapeđenje međudržavne saradnje, čemu će, kako je rekao, doprinijeti i otvaranje počasnog konzulata u Podgorici.

Ratas je, kako se navodi, kazao da je susret s Đukanovićem prošle godine u Talinu, bio koristan za jačanje bilateralnih odnosa, nakon čega je u posjeti Crnoj Gori da pokaže koliko te odnose u Estoniji smatraju važnim.

“To je potvrđeno i prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali i današnjim otvaranjem konzulata”, kazao je Ratas.

On je pozdravio saradnju dvije države saveznice u okviru NATO i zahvalio na doprinosu Crne Gore misiji u Letoniji i učešće u Centru za sajber bezbjednost u Talinu.

Ratas je, kako se dodaje, naglasio da postoji veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje, ističući da dvije države treba da grade mostove u ekonomiji, turizmu, kulturi.

“Naša vrata su otvorena bez obzira na udaljenost dvije države”, kazao je Ratas.

On je rekao da je Estonija spremna da podijeli iskustva u oblasti digitalizacije sa Crnom Gorom, ali i spremnost da se ide korak dalje u konkretizaciju snaženja veza u tom pravcu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...