fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolicija sposobna da zaštiti novinare

Policija sposobna da zaštiti novinare

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su prošle godine registrovana i rasvijetljena četiri krivična djela u kojima su bili oštećeni predstavnici medija, saopštili su iz Uprava policije, navodeći da su pokazali odlučnost i sposobnost da zaštite novinare i njihovu imovinu.

„Prepoznajući značaj koji mediji imaju u društvu kao jedan od prioriteta rada Uprave policije je odredila zaštitu lične i imovinske sigurnosti novinara i stvaranje bezbjednog ambijenta za profesionalno i nesmetano obavljanje novinarskog poziva“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su, povodom Svjetskog dana slobode medija, kazali da preduzimaju brojne aktivnosti u borbi protiv svih oblika narušavanja slobode izražavanja, koja je zagarantovana Ustavom Crne Gore.

Kako se navodi, Uprava policije je kao prioritet u radu postavila istrage i potpuno rasvjetljavanje svih napada na novinare, medije i njihovu imovinu, kao i preventivno djelovanje u cilju omogućavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori.

„Uprava policije je u koordinaciji sa drugim nadležnim organima odlučna i sposobna da zaštiti bezbjednost novinara i njihovu imovinu, što je u prethodnom periodu i pokazala“, poručuje se u saopštenju.

Iz policije su kazali da su angažovani svi raspoloživi resursi na zaštiti bezbjednosti novinara i podsjetili da je u Sektoru kriminalističke policije određen policijski službenik visokog ranga koji u kontinuitetu koordinira svim policijsko – tužilačkim aktivnostima u ovoj oblasti na teritoriji Crne Gore.

U svim centrima bezbjednosti, dodaje se, određena su po dva policijska inspektora kriminalističke policije koji su nosioci ovih aktivnosti na teritorijama svoje nadležnosti.

“Na taj način, Uprava policije preduzima preventive i represive aktivnosti, a sveukupno djelovanje je od predstavnika Savjeta Evrope ocijenjeno kao izuzetno pozitivan i jedinstven pristup na prostoru Jugoistočne Evrope“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave policije su saopštili da su u prethodnoj godini na teritoriji Crne Gore registrovana su četiri krivična djela u kojima su bili oštećeni predstavnici medija i da su sva četiri djela rasvijetlila i procesuirala nadležnim tužilaštvima.

Prema njihovim riječima, u prva tri mjeseca ove godine nijesu registrovana krivična djela na štetu novinara, niti je bilo napada na njihovu imovinu koji se mogu povezati sa njihovim profesionalnim radom.

„Registrovana su dva događaja koje je policija procesuirala prekršajnim prijavama zbog izvršenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru“, dodaje se u saopštenju.

Iz policije su naveli da su planirane određene aktivnosti na planu izrade procjene rizika u odnosu na predstavnike medija, obuke policijskih službenika koji su zaduženi za preventivno – represivne aktivnosti u toj oblasti i nabavka određenih materijalno – tehničkih sredstava uz podršku Savjeta Evrope i Evropske unije.

Najčitanije