17.2 C
Podgorica
March 29, 2020.
Naslovnica Crna Gora Podaci o imovini dostupni u najvećem stepenu transparentnosti

Podaci o imovini dostupni u najvećem stepenu transparentnosti

Podgorica, (MINA) – Podaci o imovini predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore istiniti, potpuni i dostupni u najvećem stepenu transparentnosti, saopšteno je iz kabineta Vesne Medenice.

Navodi se da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pokušava da diksredituje Medenicu, objavljivanjem informacije da je prodala naslijeđeno zemljište u Kolašinu.

Iz MANS-a ranije je saopšteno da zvanična dokumentacija do su došli potvrđuje da je Medenica 2015. godine prodala naslijeđeno zemljište u Kolašinu po cijeni od blizu 140 hiljada EUR i da je propustila da Komisiji za sprječavanje sukoba interesa to prijavi podnošenjem vanrednog izvještaja o prihodima i imovini.

“Cilj ovakvog “istraživanja” je isključivo pokušaj kompromitacije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, pri čemu se dodatno satanizuje kako njeno ime, tako i ime navedenog lica, protiv kojeg nikada u Crnoj Gori, niti izvan Crne Gore, nije pokrenut bilo kakav krivični postupak”, navodi se u izjavi dostavljenoj medijima.

Ističe se da je postupajući u skladu sa propisima Crne Gore, 20. jula 2015. godine Medenica uredno i blagovremeno dostavila Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, obavještenje o promjeni u imovinskom kartonu nakon vođenja ostavinskog postupka poslije smrti supruga.

Navodi se da je u izmijenjenom imovinskom kartonu je prijavljena nepokretna imovina – zemljište površine 27.772 metara kvadratnih, čime je Medenica ispunila obavezu i učinila dostupnim sve podatke o sticanju imovine.

Podsjeća se da shodno članu 23 Zakona o sprječavanju korupcije, javni funkcioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke u slučaju promjena iz izvještaja koje se odnose na uvećanje imovine više do pet hiljada EUR.

“Nasuprot tendencioznom zaključku NVO Mans, raspolaganjem imovinom, odnosno prodajom nepokretnosti, nije došlo do uvećanja imovine, već je došlo do pretvaranja nepokretnih sredstava u novčana, a imovina je ostala ista”, kaže se u saopštenju iz kabinete Medenice.

Navodi se da Medenica novac od prodaje nepokretnosti uplatila na tekući račun poslovne banke, čime je i njihovo porijeklo provjereno, a zatim su preusmjerena na namirenje obaveza po osnovu kredita kod više banaka, u okviru bankarskih procedura.

Ukazuje se da je Medenica 2016. godine podnijela redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini Agenciji za sprječavanje korupcije, iz kojeg se može utvrditi da nema u vlasništvu navedenu nepokretnost i da više nije dužnik kreditnih obaveza, koje su ranije bile uredno prijavljene.

Iz Kabineta podsjećaju da je Medenica dala saglasnost o pristupu podacima na računima kod domaćih i stranih bankarskih i drugih finansijskih institucija.

Navodi se da je jasno je da su podaci o imovini predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore istiniti, potpuni i dostupni u najvećem stepenu transparentnosti.

“Imenovana nevladina organizacija bi morala poznavati zakon, naročito imajući u vidu svoju specijalizaciju, stečenu nakon brojnih donatorskih obuka”, navode iz Kabineta.

Oni su kazali da istraživački rad mora zasnivati na stručnoj obradi činjenica dostupnih u izvještajima o prihodima i imovini javnih funkcionera, posebno imajući u vidu uticaj nalaza istraživanja na formiranje javnog mnjenja”, navodi se u reagovanju.

“Ukoliko su dostupni svi bankovni računi u zemlji i inostranstvu, za očekivati je da bilo koji nezavisni istraživač ode korak dalje, a ne da se stvara konstrukcija, kao i kod predstavljanja vrste zemljišta, pri čemu se zaobilazi činjenica da dio prodatog zemljišta čini oko 11.000 m2 voćnjaka, koji je bio prestižan i ogledan u tom kraju”, kazali su iz Kabineta Medenice.

Ističe se da je kupac zemljišta kompanija, koja je u svom poslovanju specijalizovana za kupovinu nepokretnosti i posjeduje veliki broj nepokretnosti.

“U konkretnom, ne vidimo problem u tome da li je predsjednica znala ili nije znala ko “stoji iza firme”, jer i da je znala, gospodin Zoran Bećirović je Kolašinac, koji je proveo djetinjstvo u Kolašinu, kao i predsjednica, a uz to su i porodični prijatelji”, ističe se u reagovanju.

Navodi se da je Medenica nije srećna što je prodala starevinu, odnosno đedovinu svoje djece, jer je to zahtijevao životni trenutak nakon smrti supruga.

Iz Kabineta su kazali da je to bio jedini odgovarajući način, jer je tim nasledstvom mogla riješiti probleme nastale nakon smrti u porodici.

“Ovakvo postupanje nevladine organizacije Mans je pokazalo da ignorantia nocet kako istraživačkom radu, tako i novinarskoj profesiji, čije su aktivnosti od ključnog značaja u državi zasnovanoj na vladavini prava, premda, potrebno je da taj rad bude potkovan istinitim činjenicama i opravdanim ciljem”, poručuje se u reagovanju.

Najčitanije

Najviše pritužbi na nepoštovanje mjera za suzbijanje epidemije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 18 primjedbi,...