fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate

Krivokapić: Ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate

Podgorica, (MINA) – Ekspertska Vlada postigla je izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić, poručujući da je Demokratska partija spcijalista (DPS) od početka pokušavala da prikrije ekonomski zločin nad Crnom Gorom.

On se, u autorskom tekstu, osvrnuo na inauguraciju američkog predsjednika Džona F. Kenedija, u januaru 1961. godine.

Krivokapić je rekao da je jedan od najvećih pjesnika dvadesetog vijeka Robert Frost pročitao je svoju čuvenu pjesmu „Potpuni dar”, koja započinje jednim, kako je kazao, dirljivim stihom: „Ova zemlja je bila naša, prije nego što smo mi postali njeni.”

“Tih sam se stihova prisjetio i u noći 30. avgusta, obuzet osjećanjem slobode i duga. Duga prema onima čija ova zemlja tek treba da postane, prema budućim generacijama kćerki i sinova Crne Gore, kojima je neko u nasljeđe želio ostaviti samo jedno – podjele”, kazao je Krivokapić.

Od prvog dana stvaranja nove Vlade, poražena, kako je rekao Krivokapić, oligarhija DPS i satelita, pokušavala je da prikrije ekonomski zločin nad Crnom Gorom.

On je rekao da je DPS to radio jer se nije mirio sa gubitkom moći i privilegija.

“Pokušavao je i pokušava neuspješno da izazivanjem incidenata, generisanjem podjela i zloupotrebom osjetljivih identitetskih – etničkih i religijskih – pitanja, prikrije ekonomski zločin nad Crnom Gorom i pribavi sebi legitimitet tzv. ekskluzivne zaštitnice države i nacionalnih prava jednog naroda”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je DPS sve činio sa ciljem stvaranja privida da stabilnost Crne Gore bez nje nije moguća.

“Nedavni događaji su, međutim, potvrdili da je uzrok svih incidenata koji su se događali u našoj zemlji, u zadnjih godinu, instruisan upravo od strane spomenute političko-kriminalne kaste”, dodao je Krivokapić.

Na njenu, kako je kazao, bučnost i tenzije koje proizvodi, uključujući horsko solidarisanje pojedinih neodogovornih adresa koje poručuju da se „ekspertska vlada ispostavila kao propali eksperiment, koji nije dao rezultate”, Krivokapić navodi da želi da podsjeti sve građane na značajne činjenice.

“Zahvaljujući aktivnostima ove Vlade, Crna Gora će zabilježiti ekonomski rast od 10 odsto u 2021. godini. Za razliku od 2020, kada je prihod od turizma iznosio svega 144 miliona EUR, ovogodišnji prihod od turističke sezone iznosi oko 700 miliona EUR”, rekao je on.

Krivokapić je kazao da je u periodu od juna do avgusta ostvaren budžetski suficit od preko 100 miliona EUR.

“Ovosezonski prihodi od PDV-a, blizu 209 miliona EUR, na većem su nivou od rekordne 2019. godine, kada su iznosili oko 196 miliona EUR, što je rezultat odlične ljetnje turističke sezone, ali i povećane discipline usljed uvođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa”, dodao je Krivokapić.

On je kazao da je depozit u bankama ove godine porastao za skoro 400 miliona EUR, a izvoz robe za 60 miliona EUR.

“Crnogorski javni dug je sa 103 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), koliko je iznosio prošle godine, u junu ove godine smanjen na 88 odsto BDP-a”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je opisana stabilizacija crnogorskih javnih finansija omogućila: uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do navršene šeste godine, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve osnovce u Crnoj Gori, i povećanje minimalne zarade 13 odsto, uključujući i staračku nadokandu.

Vlada je u julu, kako je podsjetio, skopila važan hedžing aranžman sa dvije evropske i dvije američke banke, a time, kako je rekao Krivokapić, zaštitila državu od valutnog rizika i smanjila kamatu za kredit autoputa, kod kineske Eksim banke, sa dva odsto kamate u USD, na 0,88 odsto u EUR.

“Time će biti ostvarena ušteda od osam miliona EUR, na godišnjem nivou, koja će ići direktno u budžet”, dodao je Krivokapić.

On je ocijenio da je takvim domaćinskim upravljanjem javnim finansijama su stvoreni preduslovi da Crna Gora naredne godine dobije najveći kapitalni budžet u svojoj istoriji, koji će, kako je kazao, od nje napraviti veliko gradilište.

“Osnovana je nova nacionalna avio kompanija Air Montenegro, pokrenuta u rekordnom vremenskom periodu, dok je njen prvi komercijalni let organizovan svega četiri mjeseca nakon osnivanja. U međuvremenu su pokrenute redovne i sezonske linije do Beograda, Ljubljane, Istanbula, Ciriha i Sarajeva”, kazao je Krivokapić.

On je naveo i da je formiran Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je već, kako je kazao, demistifikovao procese nelegalnih dodjela stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima, uključujući objavljivanje dijela dokumentacije o izgradnji prve dionice auto-puta.

Krivokapić je kazao da je Vlada organizovala najveću zaplijenu narkotika u istoriji Crne Gore, više od tone kokaina u Zeti.

On je kazao da je Vlada usvojila i Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone „Luke Bar”, čime je, kako je dodao, dodatno potvrdila svoju odlučnost da se u potpunosti obračuna sa organizovanim kriminalom.

Krivokapić je rekao da su Ulcinjska Solana i Luka Budva vraćene u državno vlasništvo.

“Maslinjaci i zemlja u Valdanosu su vraćeni građanima Crne Gore. Park prirode „Platamuni” proglašen je za prvo zaštićeno morsko područje u Crnoj Gori, dok je reon „Katič” takođe dobio status parka prirode i zaštićenog područja od nacionalnog značaja”, kazao je on.

Krivokapić je rekao da je Vlada do sada raskinula 12 koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana.

“I zaustavila dodjelu novih koncesija, izuzev u jednom slučaju gdje je koncesija dodijeljena Elektroprivredi Crne Gore, i gdje je utvrđeno da se ne narušava i ne ugrožava životna sredina”, kazao je on.

Zahvaljujući efikasnom radu Vlade, u kontekstu pravovremene nabavke vakcina i borbe protiv pandemije COVID-19, od maja, u Crnoj Gori je, kako je kazao Krivokapić, vakcinisano 45,4 odsto punoljetnih građana.

On je rekao da je “zbog revnosnog i predanog rada ova Vlada”, u svega deset mjeseci, dobila podršku, komplimente i čestitke od nekih od najznačajnih evropskih adresa.

“Primjera radi, njemačka kancelarka Angela Merkel je, u razgovoru koji smo vodili u Tirani, Crnu Goru označila kao najnapredniju državu – kandidata za članstvo u Evropskoj uniji”, rekao je Krivokapić.

On je rekao da je premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson, koji ga je, kako je kazao, srdačno ugostio u Londonu, “izrazio snažnu podršku našoj Vladi” u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Francuski predsjednik Emanuel Makron je u posebnom pismu koje mi je uputio, podržao našu evropsku perspektivu i najavio realizaciju projekta Francuske agencije za razvoj (ADF) u vrijednosti od 50 miliona eura, radi podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća, i opština”, dodao je Krivokapić.

On je rekao da je Vlada pripremila predloge brojnih zakona koji će omogućiti dalje reforme i unaprijediti pravni sistem.

Krivokapić je rekao da iz svega navedenog, “više je nego očigledno da je ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate u nepunih deset mjeseci” i da su svjesni da uvijek može bolje.

On je poručio da zbog toga vrata Vlade ostaju otvorena za sve dobronamjerne, poštene, vrijedne i stručne ljude.

“Koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te našoj evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da Crna Gora zaslužuje da bude najbolje mjesto pod kapom nebeskom.

“Mi radimo da tako bude”, zaključio je, u autorskom tekstu, Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...