Naslovnica Crna Gora Ekspertska Vlada će trajati najviše godinu

Ekspertska Vlada će trajati najviše godinu

Podgorica, (MINA) – Mandatar Zdravko Krivokapić ponudio je da ekspertska vlada u kojoj neće biti političara traje od 200 dana do najviše godinu, a treba da pripremi prve fer i slobodne izbore, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

On je rekao da je Krivokapić to ponudio na današnjem sastanku sa liderima pobjedničkih koalicija.

Mandić je, u emisiji “Argumenti” na Radio Televiziji Crne Gore, poručio da se na današnji dan, predstavnici nove većine u parlamentu i mandatar, iz obaveze prema preminulom mitropolitu Amfilohiju, nijesu mogli sastati, a da ne postignu neki dogovor.

“Ponosan sam što smo uspjeli da nađemo neko rješenje koje će omogućiti da Crna Gora dobije Vladu. To rješenje nije onako kako smo zamišljali mi iz DF-a, ali je važno da građani znaju da će uskoro biti konstituisana Vlada, da će biti sastavljena od 12 ministarstava i mandatara kao predsjednika”, rekao je Mandić, prenosi portal RTCG.

Kako je kazao, ministri će biti nestranačke ličnosti i neće pripadati nijednoj stranci.

Po predlogu mandatara, Vlada će imati samo premijera, dok neće biti potpredsjednika.

“Vlada će biti, prelazna, reformska i mandatar je predložio da traje 200 dana, ili najviše godinu, a treba da pripremi prve fer i slobodne izbore, jer izbori u avgustu to nijesu bili, iako je na njima pobijedila opozicija”, kazao je Mandić.

On je rekao da će takva Vlada imati podršku DF-a.

“Onda se ide na nove parlamentarne izbore, jer ćemo imati ambijent u kojem će svakako svi moći slobodno da se izjasne”, kazao je Mandić.

On je ocijenio kako nijedna ambasada nije učestvovala na izborima i pitao zašto se sada neko oglašava u postupku formiranja vlade.

“Danas imamo nezavisnu Crnu Goru gdje vladu sastavlja nekoliko oligarha i nekoliko ambasada”, naveo je Mandić, dodajući da je to nedozvoljeno.

“Zamislite da u nekoj drugoj državi, ambasador neke zemlje tako uređuje i govori šta bi trebalo da radi neka Vlada koja se formira”, rekao je Mandić.

On je poručio da je režim Mila Đukanovića pobijeđen 30. avgusta, ali da slijede novi izazovi.

“Ovo je sad jedna nova borba kako da se Crna Gora otme iz ruku tajkuna druge porodice koja želi da zamijeni prvu porodicu, kako da se otme iz uticaja stranih ambasada”, rekao je Mandić.

On je kazao da će DF tražiti od nove Vlade da se rješavaju posebno pitanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Mandić je rekao da vjerujući narod traži od aktuelne Vlade da proglasi Dan žalosti povodom smrti Amfilohija jer se, kako je naveo, Crna Gora oprašta od jednog od svojih najvećih sinova.

Najčitanije