fbpx
NaslovnicaCovid19Saglasni da zajedno odgovore na izazove održavanja izbora

Saglasni da zajedno odgovore na izazove održavanja izbora

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom udružiće napore u pronalaženju odgovora na izazove, koje donosi izborni proces u situaciji proširene infekcije koronavirusom.

NKT, predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom, na današanjem zajedničkom sastanku, ocijenili su da je nepodijeljeni interes učesnika u dijalogu očuvanje zdravlja i života građana u izbornom procesu, koji je ustavna obaveza i pravo.

Iz Vlade su kazali da su analizirani izborni procesi održani u više država u ovim okolnostima sa ciljem korišćenja najboljih praksi i uporednih iskustava.

“NKT, predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom saglasili su se da udruže napore u pronalaženju odgovora na sve izazove koje donosi izborni proces u situaciji proširene infekcije koronavirusom”, rekli su iz Vlade.

Na sjednici je, kako su dodali, formirana radna grupa od predstavnika NKT, nadležnih institucija i civilnog sektora koja je odmah počela rad u cilju sagledavanja svih izazova ovog značajnog procesa i pripreme smjernica i obavezujućih uputstava za sve aspekte održavanja izbora u uslovima pandemije koronavirusa.

Učesnici su se saglasili da je glavna snaga široko partnerstvo na dobrobit cijelog društva.

“Iskazana je spremnost da se NKT odazove pozivu parlamenta i da predstavnici NKT učestvuju u dijalogu na ovu temu sa svim zainteresovanim i odgovornim političkim subjektima”, dodaje se u saopštenju.

NKT je spremno za komunikaciju i saradnju sa svim konstruktivnim i odgovornim subjektima i pojedincima u cilju očuvanja zdravlja i života građana, uz istovremeno očuvanje ustavne obaveze i prava za održavanje izbora.

Najčitanije