fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPovećaće se sigurnost depozita u bankama

Povećaće se sigurnost depozita u bankama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o zaštiti depozita, o kojem je danas raspravljano u Skupštini, doprinijeće povećanju sigurnosti depozita u bankama, a time i ukupnoj stabilnosti finansijskog sistema.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da se predloženi akt donosi u cilju usklađivanja sa evropskim direktivama.

“Implementacijom odgovarajuće evropske direktive deponenti imaju benefite zahvaljujući proširenom obimu zaštite, kraćim rokovima isplate i boljom informisanošću”, rekla je Bošković tokom rasprave u Skupštini.

Ona je dodala da će se usvajanjem predloženog zakona stvoriti preduslovi za ostvarivanje određenih ciljeva, između ostalih, zaštita deponenata koji imaju garantovane depozite položene u kreditnoj instituciji, skraćenje roka za početak isplate garantovanih depozita na sedam radnih dana i izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost.

“Zakon obezbjeđuje mogućnost korišćenja sredstava Fonda za zaštitu depozita (FZD) u postupku sanacije banaka i sa ciljem izbjegavanja stečaja banke i ostalih štetnih uticaja po stabilnost finansijskog sistema”, saopštila je Bošković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miloš Nikolić, ocijenio je da postojeća zakonska regulativa na kvalitetan način omogućava zaštitu depozita, pri čemu je Fond uz postojeću regulativu dobro radio svoj posao.

“Tome u prilog govori i praksa kojoj smo prisustvovali, nažalost, u bankarskom sistemu ove godine. Zbog ovih događaja Fond je isplatio oko 101 milion EUR depozita klijentima Atlas i Invest banke Montenegro (IBM)”, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da će postojeće izmjene dodatno unaprijediti rad Fonda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije