fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Crnoj Gori više od tri hiljade novooboljelih od karcinoma

U Crnoj Gori više od tri hiljade novooboljelih od karcinoma


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori ima više od tri hiljade novooboljelih od karcinoma, a od te bolesti godišnje umre oko 1,3 hiljade osoba, kazao je direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Vladimir Todorović.

Todorović je rekao Pobjedi da je na Klinici na čijem je on čelu, na liječenju oko dvije hiljade onkoloških pacijenata, što je za tri puta više nego prije devet godina kada ih je bilo 650.

Istovremeno u Institutu za javno zdravlje ističu da ti podaci nužno ne znače i da je broj oboljelih u Crnoj Gori utrostručen.

Kretanje raka, kako su pojasnili, ne može se u potpunosti sagledati u posljednjih devet godina, jer je “registar o malignim neoplazmama formiran tek 2013. godine”.

“Sve dok Registar ne bude imao dovoljno podataka o kretanju obolijevanja i umiranja od raka (najmanje deset godina uzastopno) ne može se dati pouzdano objašnjenje eventualnog porasta ili bilo kojeg drugog problema povezanog za kretanje pokazatelja obolijevanja od raka”, kazali su iz Instituta Pobjedi.

Saglasni su, ipak, da prognoze nijesu dobre i ističu da će, prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, broj oboljelih u narednih 20 godina drastično porasti u svijetu, pa i u Crnoj Gori.

Produženi životni vijek, pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost, pretjerano izlaganje sunčevim zracima, infekcije samo su, prema riječima Todorovića, neki od uzroka sve većeg broja oboljelih.

Stres, kako naglašava, nije glavni okidač za pojavu ove opake bolesti.

“Stres može da utiče negativno na imunološki sistem, ali nije glavni okidač za pojavu raka. Ima ljudi koji su konstantno izloženi stresu, pa žive 100 godina”, objasnio je Todorović.

Najčitanije

Svjetski dan starijih osoba, ijz

IJZ: Starenje stanovništva postaje ključni globalni tren

Podgorica, (MINA) – Starenje stanovništva postaje ključni globalni trend, preoblikujući društva širom svijeta, a...