fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUPC počela pilot primjenu NCTS sistema na nacionalnom nivou

UPC počela pilot primjenu NCTS sistema na nacionalnom nivou

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) počela je sa pilot primjenom pete faze Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) na nacionalnom nivou.

Iz UPC je objašnjeno da NCTS sistem omogućava podnošenje carinske deklaracije za tranzitni postupak elektronskim putem, što znači da se formalnosti propisane u okviru carinskih propisa sprovode elektronskom razmjenom podataka, bez podnošenja papirne dokumentacije.

„Tranzitni postupak se obavlja jednom elektronski podnijetom tranzitnom deklaracijom i jednom garancijom, koje će važiti tokom cijelog prevoza robe. Privrednici sa NCTS-om komuniciraju elektronskim putem i razmjenjuju podatke i informacije o konkretnom tranzitnom postupku“, objašnjeno je iz UPC.

Predstavnica Sektora za carinske poslove UPC, Maja Vučinić, kazala je da je projekat uvođenja NCTS finansirala EU iz IPA sredstava, u iznosu od oko tri miliona EUR.

„Tokom realizacije projekta, koji traje od novembra 2018. godine, angažovani su eksperti koji su prenoseći svoja iskustva pomogli carinskoj službi da se pripremi za punu primjenu NCTS-a. Upotrebom tog tranzitnog postupka stvoreni su uslovi unapređenja pozicije Crne Gore kao tranzitne zemlje, jer će taj sistem omogućiti podnošenje elektronskih deklaracija za tranzit robe i kompletno elektronsko vođenje i upravljanje tranzitnim carinskim poslovima“, rekla je Vučinić.

Iz kompanije Montenomaks C&L, kojoj je UPC ranije dodijelila AEO status, saopštili su da im je posebno drago što im je pružena prilika da prvi učestvuju u primjeni novog NCTS sistema.

Izvršni direktor Montenomaks C&L, Milenko Popović, kazao je da su u pilot fazu projekta, pored te kompanije, uključene i dvije carinske ispostave – granična Debeli brijeg i unutrašnja Danilovgrad.

„Prvog dana podnijete su tri elektronske tranzitne deklaracije, koje su obradili carinski inspektori. Očekujemo da će novi sistem omogućiti brže sprovođenje tranzitnog postupka i smanjenje vremena zadržavanja robe na granici i kod unutrašnjih carinskih ispostava“, naveo je Popović.

On je dodao da vjeruje da će konkurentnost kompanije značajno porasti nakon što Crna Gora postane punopravna članica konvencija o zajedničkom tranzitu i o olakšicama u trgovini robom.

Kroz pilot primjenu na nacionalnom nivou odabrane su dvije carinske ispostave, granična Debeli brijeg i unutrašnja Danilovgrad, na kojima su podnijete prve tranzitne deklaracije upotrebom novih aplikacija izrađenih u okviru IPA projekta za implementaciju NCTS sistema.

Tome su, kako je objašnjeno iz UPC, prethodile obuke carinskih i službenika preduzeća Montenomaks, koje je podnijelo tranzitne deklaracije.

U narednom periodu će se u pilot primjenu uključivati druge carinske ispostave i preduzeća, kao podnosioci tranzitnih deklaracija. Planirano je da se do kraja septembra obuhvate sve carinske ispostave i podnosioci tranzitnih deklaracija, kako bi se omogućila puna primjena sistema na nacionalnom nivou početkom oktobra.

Cilj projekta, koji je u završnoj fazi, je da se ispune uslovi za pristupanje Crne Gore konvencijama o zajedničkom tranzitnom postupku i o olakšicama u trgovini robom, na osnovu kojih će se primjenjivati zajednički tranzitni postupak korišćenjem NCTS sistema.

„Benefiti od primjene ovog sistema su olakšanje trgovine, brži protok robe, jednostavnije procedure, smanjenje troškova i povećanje konkurentnosti domaćih privrednika na evropskom tržištu“, naveli su iz UPC.

Uporedo sa primjenom NCTS-a na nacionalnom nivou, carinska služba Crne Gore će, u saradnji sa Evropskom komisijom, nastaviti sa testiranjem tog sistema na međunarodnom nivou, kako bi se provjerile funkcionalnosti sistema i njegova usklađenost sa zahtjevima konvencija i interoperabilnost sa evropskim carinskim sistemom.

„Taj sistem će se primjenjivati i na međunarodnom nivou, nakon što Crna Gora postane članica konvencija, čime će se u punom smislu ostvariti benefiti NCTS sistema“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije