fbpx
NaslovnicaMina SportASCG će morati da obustavi svoje aktivnosti

ASCG će morati da obustavi svoje aktivnosti

Podgorica, (MINA) – Atletski savez će biti prinuđen da zbog nedostatka sredstava otkazuje realizaciju programa najboljih sportista, saopšteno je iz asocijacije.

Navodi se da bi to imalo nesagledive posljedice po atletski sport i sve sportiste pojedinačno, među kojima se nalazi i Marija Vuković.

Saopšteno je da je ASCG već obustavio prvo međunarodno takmičenje – Prvenstvo Balkana u polumaratonu.

“Rukovodstvo saveza je u prethodna tri mjeseca, putem raznih pozajmica, snalaženja i odlaganja, realizovalo programe sportista nadajući se da će dobiti finansijska sredstava. Rezultati naših sportista nijesu adekvatno prepoznati i ovo je posljednji apel i vapaj nadležnim u državi Crnoj Gori i onima koji odlučuju o sudbini sporta, da kraljica sportova mora dobiti mnogo bolji tretman”, piše u saopštenju.

U Atletskom savezu vjeruju da će ponovnom raspodjelom u skladu sa dokumentacijom koju je Savez dostavio, pravilnikom i kriterijumima za dodjelu sredstava, komisija uzeti u obzir, prepoznati rezultate i potrebe atletičara i ASCG.

“Ove godine naše najbolje seniore očekuje Evropsko prvenstvo u Minhenu i Svjetsko prvenstvo u Oregonu, kao i veliki broj evropskih i balkanskih takmičenja u kategoriji seniora, juniora i mlađih juniora. Tu su i mnogobrojna nacionalna takmičenja u svim kategorijama, kao i mnogobrojne aktivnosti iz plana i programa za 2022. godinu”, saopšteno je iz Atletskog saveza.

Iz te asocijacije apelovali su da se njihove molbe pravilno sagledaju i riješe urgentno, navodeći da je to zajednička obaveza svih prema rezultatima koje je crnogorska atletika postizala u kontinuitetu sa finansijski više nego skromnim sredstvima.

“Molimo da ne urušavate sport koji postiže i realno ima mogućnosti za najveće evrpske i svjetske rezultate. Dajte da zajedno radimo za dobrobit crnogorske atletike i sporta kao opšteg interesa”, piše u saopštenju.

Iz Atletskog saveza podsjećaju da je crnogorska atletika u prošloj godini ostvarila najbolje rezultate u istoriji svog postojanja.

“Rukovodstvo saveza sa optimizom je projektovalo da crnogorska atletika ima potencijal i da je realno za očekivati da 2024. u Parizu budu ostvarene četiri olimpijske norme. Naglašena je potreba aktivne i veće podrške od strane države.
U protekla tri mjeseca crnogorski atletski sport je bio bez podrške države”, piše u saopštenju.

Navodi se da je uspjeh Marije Vuković i četvrto mjesto na Svjetskom dvoranskom prvenstvu i osvojena medalja na Balkanskom prvenstvu ostvaren bez podrške i ulaganja države.

“Atletski savez je sve morao sam da realizuje”, saopšteno je iz te asocijacije.

Iz Atletskog saveza podsjećaju da su o visini sredstava dobijenih raspodjelom upoznati putem medija.

“Odlukom vd direktora Uprave za sport i mlade Atletskom Savezu određena je suma koja je manja od prošlogodišnje i ako je atletika imala značajno bolje rezultate, najbolje u atletskoj istoriji Crne Gore”, piše u saopštenju.

Navodi se da su sredstva dodijeljena Atletskom savezu ravna programu jednog vrhunskog atletičara iz crnogorskog komšiluka.

“Atletskom savezu raspodijeljeno je najmanje sredstava od svih država u okruženju, a naši atletičari su bili uspješniji od mnogih. Opredijeljena sredstva ne zadovoljavaju ni 45 odsto od traženih sredstava za tekuću godinu.
Postavljamo pitanje – Zašto se to radi?”, piše u saopštenju.

Navodi se da ih je začudila i izjava direktora da je on odlučivao o visini stipendija za pojedine sportiste i opredjeljivao sredstva u skladu sa svojom procjenom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije