fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 45 USD, podstaknute uspješnim rezultatima ispitivanja potencijalnih vakcina protiv Covid-19 i najavom nastavka pregovora o novom paketu podsticaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,51 USD.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima s rokovima isporuke u januaru trgovalo po 17 centi višoj cijeni, na 42,07 USD. U ugovorima s rokovima isporuke u decembru, cijena mu je porasla 24 centa, na 41,98 USD, prenosi SEEbiz.

U ovoj sedmici znatno su poboljšani izgledi da svijet dobije efikasnu vakcinu protiv Covid-19. Pfizer i njegov partner BioNTech objavili su da je njihova potencijalna vakcina efikasna više od 90 odsto, a gotovo isti rezultat pokazala je u ispitivanjima i vakcina Moderne.

“Zabrinutost za potražnju pritiskala je cijene od proljeća a sada ustupa mjesto nadi u ekonomski oporavak, dijelom i zahvaljujući skorom uvođenju vakcine”, naveo je u bilješci Commerzbank.

Cijene su takođe našle podršku u očekivanjima da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođena Rusijom odgoditi planirano povećanje proizvodnje.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno a od početka naredne godine trebalo bi je prema dogovoru povećati dva miliona barela dnevno.

Grupa će se sastati 30. novembra i 1. decembra kako bi razmotrila odgađanje tog povećanja minimalno do kraja prvog tromjesečja naredne godine.

Cijene nafte blago su podržale i znakove da se pregovori o novom paketu podsticaja za američku ekonomiju miču s mrtve tačke, nakon što je čelnik republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell pristao da nastavi razgovore s demokratama u kontekstu snažnog širenja zaraze u SAD-u.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 43,12 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, birački spisak, danijel živković, izbori, podgorica

MUP: Birači čija je imena dostavio Živković upisani prije decembra 2020. godine

 Podgorica, (MINA) – Birači čija je imena dostavio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković,...