fbpx
NaslovnicaCovid19Zdravstveni sistem daje maksimum u borbi protiv koronavirusa

Zdravstveni sistem daje maksimum u borbi protiv koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem Crne Gore daje maksimum u borbi protiv koronavirusa, ali i pružanju zdravstvenih usluga koje poboljšavaju, održavaju ili obnavljaju zdravlje pojedinaca, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u video poruci, u okviru kampanje „Potpisujem“, koju realizuje Vlada povodom 100 dana rada, saopštila da Ministarstvo upravlja nacionalnim kovid odgovorom na nekoliko frontova.

Borovinić Bojović je kazala da nabavka vakcina i vakcinacija protiv novog koronavirusa predstavlja jedan od najvećih logističkih, ali i javno-zdravstvenih izazova modernog vremena.

Ona je kazala da su u prvih stotinu dana rada Vlade radili naporno i bili proaktivni, a da su 6. decembra započeli pregovore za nabavku vakcina bilateralnim odnosima.

“I to direktnim pregovorima Vlade Crne Gore i Vlade Rusije, sa Kinom, sa proizvođačima Moderna, Džonson i Džonson, Fajzerom i dogovorene su 50 hiljada doza vakcine Sputnjik V, 201.200 kineskih Sinofarm vakcina, i u toku su intenzivni dogovori za još 200 hiljada Sputnjika“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da su u toku pregovori sa kompanijom Fajzer o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

Borovinić Bojović je kazala da je Crna Gora izmirila sve obaveze prema Covax programu kroz koji očekuju 84 hiljade vakcina Astra Zeneke.

Kako je navela, u Crnu Goru je stiglo ukupno 42 hiljade vakcina, isporučeno je deset hiljada od ugovorenih 50 hiljada doza ruskih Sputnjik V vakcina, a 30 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm donacija su Kine.

Borovinić Bojović je podsjetila da je Ministarstvo, u cilju pravovremene pripreme, kako administrativne tako i organizacione, za upotrebu vakcina, izradilo Nacionalnu strategiju za uvođenje distribucije i primjenu Covid-19 vakcina.

„Pripremili smo zdravstveni sistem za odgovor na proces imunizacije stanovništva i uspješno započeli imunizaciju prioritetih grupa”, kazala je Borovinić Bojoić.

Ona je istakla da je do sada vakcinisano oko 3,5 hiljada građana.

“Nakon što su vakcinisani pripadnici prioritetnih grupa, počela je masovna vakcinacija starijih od 80 godina. U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije primijenjuju se najnovije smjernice za liječenje Covid-19 pacijenata“, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, menadžment Ministarstva je na prvoj liniji odbrane od koronavirusa i uspješno rješava i manje vidljive zadatke, kao što su planiranje zdravstvene radne snage, upravljanje raspoloživim resursima, bolničkim krevetima opremom, ljekovima.

“Platforma Klinički menadžment samo je jedno od digitalnih rješenja na kojima smo u prvih stotinu dana intenzivno radili. Od sada ćemo imati generisane izvještaje o popunjenosti hospitalnih COVID-19 kapaciteta u broju kreveta, respiratora, kiseoničkih mjesta, ali i menadžement u dijelu ljudskih resursa, praćenje broja kovid pozitivnog medicinskog i nemedicinskog osoblja“, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su u resoru zdravlja radili i na drugim rješenjima, među kojima su nacionalni Call centar 1717 putem kojeg građani mogu da iskažu zainteresovanost za vakcinaciju, kao i upitnik na sajtu www.covidodgovor.me.

„Pokrenuli smo Medical inventory platformu za praćenje stanja zaliha ljekova, opreme, koja planira i predviđa potrebe i formira alarm u slučaju devijacija“, navela je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, da bi zaustavili urušavanje javno – zdravstvenog sektora dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predstavnici resora zdravlja su onemogućili da direktori javno-zdravstvenih ustanova imaju neograničen broj mandata.

„Ojačali smo i proširili saradnju sa evropskim i institucijama Ujedinjenih nacija (UN), NATO-om, kao i diplomatsko-konzularnim predstavništima, a rezultat toga je pomoć kroz brojne oblike saradnje i donacije preko 1,5 milion EUR“, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je još jednom poručila da je njen osnovni prioritet zdravlje svih građana i građanki Crne Gore i transparentni zdravstveni sistem okrenut njihovim potrebama.

Najčitanije

Za turiste ovog ljeta Green Prepaid Telekom Tourist

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom je, prema riječima njegovih predstavnika, turistima ovog ljeta ponudio...