fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa efikasnu borbu protiv kriminala neophodna saradnja svih institucija

Za efikasnu borbu protiv kriminala neophodna saradnja svih institucija

Podgorica, (MINA) – Borba protiv teškog i organizovanog kriminala je transnacionalnog karaktera i za njenu efikasnost neophodna je bliska i nesmetana saradnja svih uključenih institucija, na strateškom i operativnom nivou, poručeno je sa sastanka u organizaciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Iz SDT-a su saopštili da su u četvrtak, u Podgorici, organizovali multilateralni sastanak rukovodilaca tužilaštava u čijoj su nadležnosti krivična djela organizovanog kriminala i visoke korupcije iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Slovenije.

„Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim izazovima, uspjesima i budućim koracima u borbi protiv organizovanog kriminala, s osvrtom na korišćenje dokaza dobijenih putem dekriptovanih aplikacija, kao i o načinima da se unaprijedi bilateralna i multilateralna saradnja tužilaštava regiona“, kaže se u saopštenju.

Iz SDT-a su rekli da je fokus stavljen na predmete koji su od regionalnog i globalnog značaja, kao i na razmjenu znanja, najboljih praksi i inovativnih pristupa u cilju unaprijeđenja efikasnosti izviđaja i istraga.

„Govornici su iskoristili priliku da podvuku da je borba protiv teškog i organizovanog kriminala transnacionalnog karaktera i da je za njenu efikasnost neophodna bliska i nesmetana saradnja svih uključenih institucija, kako na strateškom, tako i na operativnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Iz SDT-a su naveli da su sastanak otvorili glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, britanska ambasadorka Don Meken i vođa projekta Inicijativa za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu (WBROLI), Kristofer Maršal.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali vrhovni državni tužilac Milorad Marković, glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, rukovodilac Odjeljenja tužilaca Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Sven Mišković i vođa Specijalnog državnog tužilaštva Slovenije Darja Šlibar.

Iz SDT-a su naveli da je sastanak organizovan u partnerstvu s projektom koji sprovodi „Chemonics“, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije