fbpx
NaslovnicaCrna GoraRegistrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Registrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) i navodi da je oboljeli crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja.

“Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku IJZ je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ i potvrdila prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja”, kaže se u saopštenju.

Crna Gora se pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

Kako se navodi, sprovedene su sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprječavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

“Obavještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima”, kaže se u saopštenju.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija).

U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95 odsto slučajeva).

“Zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 odsto slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača)”, kaže se u saopštenju.

Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje od dvije do četiri nedjelje.

IJZ apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Građani se savjetuju da se o bolesti upoznaju na sajtu Instituta – www.ijzcg.me i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od Majmunskih boginja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije