fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Vlada mora biti reformska i evropska

Radulović: Vlada mora biti reformska i evropska

Podgorica, (MINA) – Nova Vlada mora biti reformska, evropska i crnogorska i treba da je čine odgovorni i kompetentni pojedinci, kazao je zamjenik predsjednika Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović.

On je naveo da je kandidat PzP-a za potpredsjedničko mjesto u 44. Vladi lider te partije Nebojša Medojević.

Radulović je rekao da je svojom višedecenijskom borbom Medojević to zaslužio.

On je kazao da se od budućeg koordinatora bezbjedonosnih službi očekuje da realizuje otvaranje tajnih dosijea, reformu bezbjedonosnih službi, veting, lustraciju i preispitivanje nelegalno stečene imovine od 90-ih do danas.

„Kao i raskid korupcionaških ugovora, privođenje pravdi vrha kriminogenog režima, suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, traženje odgovornosti za počinitelje ratnih zločina“, dodao je Radulović.

On je poručio da bez toga nema ni Crne Gore ni mjesta za nju u Evropskoj uniji.

„Jasno je da je formiranje 44. Vlade podržane od sadašnje većine od istorijske važnosti po Crnu Goru, da ona mora biti i reformska i evropska i crnogorska i da treba da je čine odgovorni i kompetentni pojedinci“, istakao je Radulović.

On je kazao da nova Vlada mora da ima agendu, optimalnu organizaciju i stabilnu i funkcionalnu većinu.

Težište agende, kako je naveo Radulović, mora biti tranzicija od autokratije ka funkcionalnoj demokratiji, demontaža represivnog aparata, formiranje nezavisnih i profesionalnih institucija, energična borba protiv kriminala i korupcije.

On je dodao da prioritet treba da budu i sektorske reforme, velike investicije, održive javne finansije, stvaranja regulative i ambijenta za slobodne izbore.

„Optimalna organizacija bi bila tri potpredsjednika za pravni sistem, bezbjednost i ekonomska politika, nova ministarstva: turizam, energetika i saobraćaj, spajanje obrazovanja, nauke i sporta, kao i inostranih poslova i evropskih integracija“, naveo je Radulović.

On je kazao da personalna rešenja treba da budu mjera kompetencije i političke jačine.

Radulović je rekao da mandatar Miodrag Lekić i
lideri parlamentarnih političkih partija mogu imati lak ili težak zadatak.

Kako je naveo, ukoliko bude prisutan lični pristup, izražen kroz sujetu, pohlepu ili ucjenu, tada su neminovni skori izbori i opšti haos.

„Odgovornost je na liderima da se odrede i svoje opredjeljenje potvrde na najvećim partijskim organima. To je obaveza, znak uvažavanja i puna podrška. Siguran sam da ćemo uskoro ugledati „bijeli dim““, kaže se u saopštenju.

Radulović je rekao da se na jedan neuobičajen način prejudicira kako će on glasati za ovu Vladu.

„Mora da je u pitanju neka greška. No, da ponovim. Glasaću uvijek kao i do sada, u interesu Crne Gore i svog obraza. Neću u interesu Mila Đukanovića i njegove bratije“, naveo je Radulović.

On je kazao da očekuje da se svi tako ponesu.

„Onaj koji tako ne uradi, biće trajno obilježen. Da istaknem i to: nuđena mi je visoka pozicija u 42. Vladi, moljen sam i ja i moje okruženje da budemo u 43. Vladi u prvom dijeljenju. Odbili smo zbog principijelnosti i obraza“, kaže se u saopštenju.

On je rekao da isti princip ima u odnosu na 44. Vladu.

Radulović je naveo da je značajno doprinio stvoranju ove treće šanse i da će istrajati u reformskim inicijativama.

„Nadam se da ću ovog puta imati veću podršku u tome, i da ona neće biti selektivna i doći sa zakašnjenjem“, dodao je Radulović.

On je kazao da je Lekiću i svima njima koji personifikuju narodnu volju od 30. avgusta 2020. godine počelo da teče vrijeme za novu šansu.

Radulović je rekao da se zbog crnogorske sjutrašnjice treći put moraju ponijeti pošteno i državnički da novu šansu ne bi potrošili i degradirali kao prethodna dva puta.

„Pošteno je reći da se Crna Gora, evo više od dvije godine, prvenstveno zbog naših slabosti i suludih eksperimenata, a ne samo zbog bremenitog nasljeđa i složenog konteksta, i dalje nalazi u stanju traganja i trošenja“, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, sve više postoji opasnost da država umjesto tranzicije i progresa doživi retogradni proces, da se stanje racia izgubi pred apsurdnošću i poražene kriminogene strukture osokole i značajno utiču na društvene procese i javno mnjenje.

Radulović je kazao da je pošteno reći da haotično stanje u Crnoj Gori i velika količina nekontolisane energije mogu rezultirati trojako.

„Konsolidacijom i napokon formiranjem ozbiljne, odgovorne vlade i funkcionalne većine, formiranjem vlade svih političkih aktera pod nazivom koncetraciona ili tehnička sa ograničenim mandatom i agendom, ili izborima u najkraćem roku“, naveo je Radulović.

On je kazao da je na posljednjim trodnevnim pregovorima svih političkih aktera u Skupštini predočio te tri varijante, uz mnogo argumenata o stanju, kontekstu i mogućim posledicama.

„Za čudo, prvi put je krenuo ljudski razgovor, bez partijskih kalkulacija, isključivosti i dvoznačnosti“, rekao je Radulović.

Argumenti su, kako je kazao, postajali zajednički.

„Čak smo nalazili pravna rješenja na ustavne nedorečenosti, pominjan je i lex specialis ukoliko (Milo) Đukanović bude i dalje opstruirao. Varijanta koncentracione vlade postala je potentna, dok su izbori u trenutnim uslovima doživljeni kao samoubilački“, naveo je Radulović.

Kako je kazao, umjesto da se takav odnos razvija i da rezultat, na trećem sastanku „Đukanović je sve srušio“.

„Vratio je drugu stranu na početak sa uniformnom i isključivom retorikom – parlamentarni izbori odmah uz izbor sudija Ustavnog suda po modelu jedan „vaš“ jedan „naš““, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, to je još jedna potvrda da je Đukanović glavni problem u Crnoj Gori, da u potpunosti kontroliše stanje u svojoj partiji i dominantno utiče na stavove svojih tradicionalnih partnera.

„On se boji istine i pravde, svjestan da vrijeme i reforme slabe njegovu poziciju, da brzi izbori u ovoj kulminaciji haosa mu daju neku mogućnost povratka ili bolju pregovoračku poziciju u danima poslije izbora“, rekao je Radulović.

On je kazao da je Đukanoviću nevažno „koliko bi to koštalo Crnu Goru“.

„Treba naglasiti da iskrivljena slika stvarnosti i prošlosti koja se potencira na skupovima „veljih“ crnogoraca ili probrane dijaspore, u izjavama pojedinih samozvanih, uslužnih analitičara ili bjelosvetskih plaćenih lobista, proizvod je golog interesa“, naveo je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije