fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Izmjene Zakona o predsjedniku nijesu u skladu sa Ustavom

Radulović: Izmjene Zakona o predsjedniku nijesu u skladu sa Ustavom

Podgorica, (MINA) – Usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku Crne Gore nijesu saglasne sa Ustavom jer se njima definiše nešto što je ustavna materija, i to na način suprotan najvišem pravnom aktu, smatra advokat Veselin Radulović.

On je kazao da predsjednik po Ustavu ima ovlašćenje da predlaže Skupštini mandatara, a usvojene izmjene zakona definišu da će se, u slučaju da predsjednik države to ne uradi u propisanom roku, mandatarom smatrati osoba koju podrži parlamentarna većina.

“Dakle, u tom slučaju mandatara bi predlagala i birala Skupština”, rekao je Radulović agenciji MINA.

Kako je naveo, da bi neki zakon imao retroaktivno dejstvo, u postupku njegovog donošenja mora se utvrditi javni interes i za to se moraju dati ubjedljivi razlozi.

Radulović smatra da je i to izostalo u ovom slučaju.

“Jer izbor Vlade koju podržava prilično nejasna politička većina koja, prema rezultatima nedavnih lokalnih izbora, nema većinsku podršku građana, ne može biti javni interes i razlog za povratno dejstvo zakona”, kazao je Radulović.

On je naveo da izmjenama Zakona o predsjedniku, Skupština u jednom dijelu preuzima nadležnosti predsjednika.

“Ali, ključni problem u svemu je nepostojanje funkcionalnog Ustavnog suda, koji bi jedini mogao autoritativno donijeti odluku o povredi Ustava”, rekao je Radulović.

On je kazao da je suvišno podsjećati da je to posljedica neodgovornog i neozbiljnog ponašanja političkih partija i vlasti i opozicije, koje previše dugo traje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije