fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisan Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana

Potpisan Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Crnogorski premijer Dritan Abazović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar i francuska državna sekretarka za Evropu Lorans Bun potpisali su ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (VB3C) sa sjedištem u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, ugovor je potpisan na marginama Samita lidera Berlinskog procesa u Tirani, a potpisivanju je prisustvovao i ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj.

“Programi koji se realizuju u okviru Centra su primarno usmjereni na nosioce kritične infrastrukture i osmišljeni su na način da tematski edukuju predstavnike ovih struktura, kako bi u narednom periodu bili u prilici da stečeno znanje prenose na ostale zaposlene u svojim organizacijama”, kazali su iz Abazovićevog kabineta.

Oni su naveli da se, zaključivanjem tog ugovora, stvaraju preduslovi za jačanje sajber bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana, za unapređenje i razvoj saradnje među svim regionalnim akterima u borbi protiv tih pretnji.

“Ali i za uspostavljanja regionalnog čvorišta koje će podsticati napredne i relevantne programe i obuke, kao i saradnju u razvoju sajber nastavnog plana i programa u regionalnom akademskom domenu”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije