fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisan Operativni protokol za borbu protiv droge

Potpisan Operativni protokol za borbu protiv droge

Podgorica, (MINA) – Operativni protokol za borbu protiv droge u cilju jačanja istražne saradnje Italije i Crne Gore na tehničko-operativnom nivou, pribavljanju dokaza i razbijanju transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa, potpisan je danas u Rimu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Protokol je potpisan na sastanku resornog ministra Danila Šaranovića sa italijanskim kolegom Mateom Pjantedozijem.

“Protokol predstavlja konkretan zajednički alat koji će borbu protiv transnacionalnog organiziovanog kriminala učiniti još efikasnijom“, kazao je Pjantedozi.

On je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije otvoreno za intenziviranje saradnje na poljima borbe protiv ilegalnih migracija, kao i svih oblika prekorgraničnog i sajber kriminala.

“S obzirom na rezultate koje Crna Gora postiže na evropskom putu, Pjantedozi je Šaranoviću uputio riječi jasne podrške Italije, sa fokusom na dalje jačanje saradnje bezbjednosnih struktura dvije države”, navodi se u saopštenju.

Pjantedozi je, kako se dodaje, kazao da kažao da podržava odlučnost Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore u jačanju antikorupcijskih mehanizama sa ciljem postizanja punog integriteta službenika tog resora.

Šaranović je naglasio značaj konkretnih pomaka u integracionom procesu koje Crna Gora bilježi od formiranja nove Vlade.

„Očigledni su rezultati koji su postignuti za veoma kratko vrijeme u ključnim nacionalnim prioritetima, dinamizacija procesa evropskih integracija i odlučna borba protiv organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou, ali i svih pojavnih oblika kriminaliteta“, kazao je Šaranović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su kazali da je na sastanku poseban akcenat stavljen na borbu protiv organizovanog kriminala, jer ona, kako su naveli, nije samo ograničena na Crnu Goru.

„Ako polazimo od uvjerenja da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije (EU), odgovornost je još veća, jer će naše granice biti i granice EU”, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da su Šaranović i Pjantedozi saglasni da je dosadašnja saradnja dvije države u borbi protiv krijumčarenja narkotika i cigareta primjer saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala.

Zbog toga se, kako je saopšteno, očekuje izrada međudržavnog Akcionog plana, koji bi tretirao sve modalitete međupolicijske saradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...