fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoštovati standard zaštite maloljetnika tokom izbora

Poštovati standard zaštite maloljetnika tokom izbora

Podgorica, (MINA) – Agencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na političke subjekte i predsjedničke kandidate, da u sadržajima namijenjenim političkom predstavljanju i oglašavanju, poštuju standard zaštite maloljetnika tokom izbora.

Iz AEM-a su podsjetili crnogorske emitere da je članom 21 Pravilnika o programskim standardima zabranjeno korišćenje maloljetnika, odnosno osoba do 18 godina, u političke svrhe.

“U cilju efikasne primjene standarda, ističemo da se navedena zabrana odnosi na oglase, ali i druge sadržaje, a koji mogu sadržati direktno prikazivanje maloljetnika u kontekstu političke promocije”, pojasnili su iz AEM-a.

Oni su kazali da se zabrana odnosi na korišćenje snimaka ili fotografija maloljetnika, nezavisno od toga da li je roditelj ili staratelj dao saglasnost za učešće maloljetnika u sadržaju kojim se vrši politička promocija.

Kako su iz AEM-a dodali, zabrana se odnosi i na slučajeve djece kandidata čija se promocija vrši.

Oni su kazali da se izuzetak može odnositi na snimke političkih okupljanja ili izbornih konvencija u kojima se u širokim kadrovima prikazuju anonimni pripadnici javnosti, među kojima mogu biti maloljetnici.

“Ukoliko navedeni snimci ne sadrže direktna kadriranja maloljetnika, i ukoliko prikazivanje maloljetnika nije moguće izbjeći”, dodaje se u saopštenju.

Kako se podsjeća, saglasno Pravilniku o o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore političko oglašavanje ne smije emitovati 15 minuta prije, nakon ili u toku emitovanja sadržaja namijenjenog maloljetnicima.

“Agencija apeluje na političke subjekte i potvrđene kandidate, da sadržaje namijenjene političkom predstavljanju i oglašavanju, prilagode na način da navedeni standard bude poštovan”, zaključili su iz AEM-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije