fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici DPS-a i SD-a traže kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Poslanici DPS-a i SD-a traže kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Podgorica, (MINA) – Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su tom skupštinskom tijelu zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Poslanici Danijel Živković, Nikola Janović i Nikola Zirojević tražili su saslušanje Bečića, Markovića i Novovića na temu političkog pritiska predstavnika Vlade na rad pravosudnih organa, čime se, kako su naveli, podstiču sumnje u selektivan pristup Tužilaštva kod odabira prioritetnih slučajeva za procesuiranje.

Živković, Janović i Zirojević su u obrazloženju Zahtjeva ukazali na okolnosti koje su pratile nedavnu akciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK).

„Posebno u kontekstu činjenice da je na stranicama medijskog koncerna „Vijesti“ hapšenje direktorice te institucije Jelene Perović, najavljeno satima prije nego što je privedena, kao i da je Bečić pozdravio hapšenje Perović, koje nije potvrđeno od strane nadležnih institucija“, navodi se u obrazloženju.

Time je, kako su ocijenili, izvršen neprimjeren politički pritisak na pravosudne organe.

Kako se navodi u Zahtjevu sa salušanje, praksa da predstavnici vlasti targetiraju ljude koje treba uhapsiti i to sugerišu nadležnim organima, nije u skladu sa pravnim i etičkim standardima demokratskog društva i pravne države.

„I podstiče sumnju da pravosudni organi rade pod pritiskom medijsko-političkih uticaja“, navodi se u dokumentu koji potpisuju Živkoivić, Janović i Zirojević.

Oni su kazali da svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara i naglasili da se ne smije ignorisati ponašanje pojedinih političkih i društvenih aktera, koje „podstiče sumnje na postojanje agende kojom se pravosudni organi rukovode prilikom izvora prioritetnih slučajeva“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...