fbpx
NaslovnicaCrna GoraPorfirije: Mitropoliti se vjekovima ustoličavali na Cetinju

Porfirije: Mitropoliti se vjekovima ustoličavali na Cetinju

Podgorica, (MINA) – Patrijarh srpski Porfirije kazao je da se u Crnoj Gori dešava savremena zamjena teza jer se Srpska pravoslavna crkva (SPC) u dijelu crnogorske javnosti označava kao provokator i kreator problema, iako su se pravoslavni mitropoliti “vjekovima ustoličavali na Cetinju”.

On je, tokom liturgije u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, naveo da zbog toga do sada nije nijednu riječ rekao o onome što se zbiva u Crnoj Gori, prenosi portal Radio Televizije Srbije.

“Zaista smo veoma tužni i prepoznajemo savremeni mehanizam zamjena teza gdje nekoga unaprijed proglasite crnim, provokatorom, kreatorom svih mogućih problema i onda sebi stvorite legitimno pravo da ga sputavate da on vodi putevima svoje slobode koja je istovremeno i ljubav”, naveo je Porfirije.

On je istakao da je za jednu normalnu, prirodnu stvar po kojoj crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju “vjekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju”, neko proglasio da to ne treba tako da bude.

“Iako mi sada nemamo drugo rješenje jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, bivamo definisani kao neko ko nešto na silu nameće i ne razumije situaciju i kao neko ko provocira”, naveo je Porfirije.

Crkva, kako je kazao, dejstvuje i djela uvijek i isključivo iz jevanđelja.

“Po svojoj prirodi ona nije tu da rješava bilo kakve političke nesporazume, nije tu čak ni da utiče na njih, a kamoli da donosi političke odluke”, poručio je Porfirije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Spoljnotrgovinska razmjena milijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva tri mjeseca, prema...